Werkend Heist
Heistenaren moeten graag en op een gezonde manier naar het werk kunnen. Burnoutcijfers stijgen en de combinatie werk-gezin wordt steeds moeilijker. Het welzijn van de werkende mensen moet voorop staan. Degelijke jobs verdienen een degelijk loon. De oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt mag niet verder toenemen. Wij streven naar volledige inclusie waar iedereen meetelt en een stabiele plaats verdient. Daarnaast willen we meer gemeentepersoneel. Er zijn honderden werkende handen nodig voor een gemeente op mensenmaat. In plaats van privatisering van onze diensten, nemen we terug zelf meer mensen voor de groendienst. Daarnaast hebben we bouwvakkers nodig om huizen te isoleren, chauffeurs voor een beter openbaar vervoer, meer leerkrachten voor kleinere klassen, meer zorgpersoneel …
Meer achtergrondinformatie
De werkzaamheidsgraad in Heist-op-den-Berg ligt iets hoger dan de werkzaamheidsgraad in de hele provincie Antwerpen. Toch zijn er mensen die uit de boot vallen. In mei 2023 telde onze gemeente 836 werkzoekenden. Meer dan 300 onder hen zijn langdurig werkloos. In de gemeente Heist-op-den-Berg zijn er verschillende drempels in een zoektocht naar werk: er zijn onvoldoende plaatsen in de kinderopvang, het openbaar vervoer is ontoereikend, er is geen lokaal VDAB-kantoor voor begeleiding naar werk, … Wij willen deze zaken aanpakken zodat iedereen toegang kan krijgen tot de arbeidsmarkt.
Om huidige jobs te beschermen en meer Heistenaren te laten meewerken aan een gemeente op mensenmaat, moeten we zorgen voor meer gemeentepersoneel. Het gemeentepersoneel moet het respect krijgen dat het verdient. We willen goedbetaalde en stabiele jobs. Helaas vaart de gemeente Heist-op-den-Berg een heel andere koers. Recent tekende de gemeente in op de verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen. Dit is een gevaar voor de bestaande jobs binnen het lokaal bestuur en onderwijsinstellingen.
Wij hebben respect voor het werk, de expertise en kennis van het gemeentepersoneel. We verspillen geen geld aan dure consultancybureaus. We breiden het personeelsbestand van de gemeente uit. Voor een gemeente op mensenmaat zijn veel handen nodig: in de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de groendienst enz.
Wat wij willen
1. Investeren in de gemeente
- We willen een lokale verankering van begeleiding naar werk (VDAB).
- We investeren in wijkgezondheidscentra, lokale bibliotheken, onderwijs, sociale werkers en de herwaardering van andere gemeentediensten. Hier hebben we veel extra personeel voor nodig.
- We werven een groenopbouwwerker aan.
- We willen geen privatisering of verzelfstandiging van gemeentediensten. Onderaannemingen inschakelen voor werk dat ons eigen personeel kan doen is uit den boze.
- We zorgen dat groenonderhoud volledig door onze eigen gemeentediensten wordt uitgevoerd. Hiervoor nemen we extra personeel aan.
Meer achtergrondinformatie
In onze gemeente zijn er verschillende drempels die de weg naar werk bemoeilijken. Een eerste pijnpunt is het gebrek aan openbaar vervoer. In de deelgemeenten van Heist-op-den-Berg laat het openbaar vervoer te wensen over. In die dorpen zelf is er natuurlijk niet zo veel werkgelegenheid waardoor inwoners zich soms ver moeten verplaatsen naar het werk. Dit is net waar het schoentje knelt. Als je geen eigen auto hebt, ben je heel beperkt in je verplaatsingsmogelijkheden. Zonder job heb je geen hoog inkomen waardoor een auto aanschaffen allesbehalve een evidentie blijft. De gemeente moet voorzien in voldoende openbaar vervoer en niet enkel tijdens de spitsuren. Een arbeider die in ploegen werkt, moet ook op het werk kunnen geraken. (Zie hoofdstuk 1. mobiliteit)
Bovendien zijn er in Heist-op-den-Berg te weinig plaatsen in de kinderopvang. Als je niet kan rekenen op een plaats in de kinderopvang, is het niet mogelijk om te gaan werken. Dat dit een gigantisch probleem is in onze gemeente, wordt beschreven in hoofdstuk 6. Kindvriendelijke gemeente.
Omwille van besparingen bij de Vlaamse overheid is er sinds 2019 geen VDAB-kantoor meer in de gemeente Heist-op-den-Berg. De dichtstbijzijnde VDAB-kantoren zijn in Lier en Mechelen. In samenwerking met IGEMO kunnen werkzoekenden twee namiddagen per maand terecht in het “Infopunt Werk”. Hier wordt hulp geboden bij de opmaak van een cv en motivatiebrief, bij het zoeken naar vacatures enz. Dit is echter niet voldoende voor een groep van 836 werkzoekenden. Inwoners die op zoek zijn naar een job zouden in eigen gemeente terecht moeten kunnen voor ondersteuning. Helaas wordt ook Infopunt Werk op dit moment niet meer georganiseerd in Heist-op-den-Berg.
De gemeente is zelf de grootste werkgever van Heist-op-den-Berg. Voor een gemeente op mensenmaat hebben we veel handen nodig. Al het geld dat verloren gaat naar consultancy en private onderaannemingen investeren we in het gemeentepersoneel. We willen wijkgezondheidscentra uitbouwen, terug lokale bibliotheken installeren, het onderwijs laten boosten, een groenopbouwwerker en sociale werkers aanwerven. We zorgen zelf voor werkgelegenheid en bieden als gemeentebedrijf kwalitatieve jobs aan
2. Goedbetaalde en haalbare jobs
- Wij tonen respect voor de medewerkers van de gemeentediensten. Sterke publieke diensten zijn nodig. Ze staan of vallen bij gemotiveerde medewerkers. We zorgen voor een vast statuut op alle niveaus. De gemeente moet een sociale werkgever bij uitstek zijn.
- We zetten in op kansengroepen, leeftijd mag geen rol spelen en arbeidsbeperkingen moeten we proactief begeleiden.
- Personeelsleden die door de digitalisering van de dienstverlening uitgespaard worden, zetten we in om klanten te helpen die niet met computers overweg kunnen
- We schaffen de verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen opnieuw af in Heist-op-den-Berg.
- We willen de drempels naar werk minimaliseren door meer openbaar vervoer aan te bieden en voldoende kinderopvang te organiseren.
- We ondersteunen vakbonden bij hun strijd voor jobs, loon- en arbeidsvoorwaarden in de fabrieken van Heist en zijn omgeving.
- We ondersteunen de lokale horeca door inefficiënte en onnodige maatregelen zoals bijvoorbeeld de terrastaks af te schaffen.
- We zorgen dat de lokale handelaars mee betrokken worden in het beleid zoals bijvoorbeeld bij mobiliteitswijzigingen.
- We belasten grotere bedrijven iets zwaarder zodat we de gemeentebelasting van de lokale kleine handelaren kunnen verlagen.
- We zorgen dat startende ondernemers gemeentelijke begeleiding krijgen bij hun administratie.
Meer achtergrondinformatie
Heistenaren moeten graag en op een gezonde manier kunnen werken. Burn-outcijfers stijgen vanwege de hoge werkdruk en stress. Om de huidige rekeningen en facturen te kunnen betalen, is het voor veel huishoudens noodzakelijk om met twee partners voltijds te gaan werken. Dit maakt de combinatie werk-gezin moeilijk. Jobs moeten haalbaar zijn. Het welzijn van de werkende mensen staat voorop.
We benoemen meer statutaire ambtenaren. Dat is de beste garantie voor een volwaardig pensioen voor het stadspersoneel. Voor de inwoners van Heist-op-den-Berg is de dienstverlening door het gemeentepersoneel heel waardevol. Wie zorgt er anders voor onze kinderen en ouderen? Wie houdt de straten anders proper? Wie helpt ons anders met allerlei administratie? Wie organiseert anders sport, cultuur en ontspanning? Het gemeentebestuur moet opnieuw personeel aanwerven. En met een goed statuut. Op dit moment is slechts 10% van het Heistse gemeentepersoneel vastbenoemd. Ter vergelijking: in het Vlaams Gewest is gemiddeld 25% van de ambtenaren vastbenoemd. Een benoeming is de beste garantie voor werkzekerheid en een volwaardig pensioen.
Als er jobs dreigen vervangen te worden door de digitale omschakeling, willen we deze personeelsleden gebruiken om de mensen te helpen die het moeilijk hebben met deze digitale omschakeling.
Ongeveer 15% van de werkenden zijn zelfstandigen in de gemeente Heist-op-den-Berg. Voor kleine zelfstandigen ligt de werkdruk enorm hoog om te kunnen overleven. Wij willen het niet moeilijker maken dan het al is voor de kleine middenstand. De terrastaks kan weer verdwijnen, zoals dat tijdens de coronaperiode ook kon. We willen kleine zelfstandigen beschermen tegen grote ketens. We zien in Heist-op-den-Berg grote fastfoodketens (zoals Dominos en Belchicken). We moeten erover waken dat de kleine horecazaken hier niet aan ten onder gaan. Dit is ook bij kledingwinkels in onze gemeente het geval. Een kleine boetiek moet het kunnen opnemen tegen de grote winkelketens. Naar het voorbeeld van de gemeente Zelzate, waar PVDA mee in het bestuur zit, belasten we grotere bedrijven iets zwaarder zodat we de gemeentebelasting van de lokale kleine handelaren kunnen verlagen.
Meer dan één op drie werkzoekenden in Heist-op-den-Berg is langdurig werkloos, dat wil zeggen meer dan 2 jaar werkloos. Het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg ziet de verplichte gemeenschapsdienst als oplossing voor de langdurige werkloosheid. Aankondigen dat de gemeenschapsdienst wordt ingevoerd om mensen dichter bij de arbeidsmarkt te brengen, is onzin. Er bestaan reeds maatregelen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, om recente werkervaring op te doen of om te werken aan bepaalde competenties. De gemeente Heist-op-den-Berg tekende ook in op de zogenaamde ‘capacity building’. Binnen dit project, gesubsidieerd door ESF, werken verschillende partners samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt intensief te begeleiden. De begeleiding gebeurt op verschillende levensdomeinen. De gemeenschapsdienst invoeren heeft geen meerwaarde. Een groot gevaar dat hierachter schuilgaat is dat de huidige, bestaande jobs vernietigd en vervangen worden door een aantal werklozen die voor 1,30 euro per uur verplichte gemeenschapsdienst uitoefenen. Het brengt concurrentie tot stand tussen werknemers met een gepast loon en werklozen die zo goed als gratis arbeid verrichten. Zo wordt de stap alsmaar kleiner om de loon- en arbeidsvoorwaarden af te bouwen bij de bestaande werknemers.
De gemeenschapsdienst lost de drempels zoals hierboven beschreven niet op. PVDA wil structurele oplossingen aanbieden om de kloof tussen langdurig werklozen en de arbeidsmarkt te overbruggen. We kunnen ook niet ontkennen dat er vooroordelen heersen op de arbeidsmarkt. Dit maakt het voor bepaalde doelgroepen moeilijker om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Te jong wordt vaak aanzien als te weinig werkervaring, te oud wordt regelmatig als te duur bestempeld. Ook mensen met een arbeidsbeperking en anderstaligen botsen vaak op vooroordelen bij werkgevers. Wij zetten in op deze kansengroepen.
In Heist-op-den-Berg heeft bijna 1 op 4 werkzoekenden een arbeidsbeperking. Er moet geïnvesteerd worden in aangepast werk. Werk op maat, rekening houdende met de drempels en problematiek, waar de mensen eerlijk voor betaald worden. Daar gaan wij voor.
We gaan op zoek gaan naar de redenen van langdurige werkloosheid en zorgen voor structurele oplossingen.
Ook bij sociale tewerkstelling voor doelgroepen die niet in het regulier economisch circuit terecht kunnen, moeten we er steeds over waken dat het zorgt voor extra tewerkstelling. Dit geldt ook voor maatregelen die een opstap naar de arbeidsmarkt voor ogen hebben (bvb stages). Het kan nooit zijn dat deze maatregelen bestaande, stabiele jobs overnemen.
Vele vakbondsdelegaties uit Heist-op-den-Berg en de omgeving voeren de strijd voor jobs en voor degelijke loon- en arbeidsvoorwaarden. In Heist-op-den-Berg waren bijvoorbeeld 582 gezinnen voor hun inkomen rechtstreeks afhankelijk van Van Hool. We hebben de Van Hool-arbeiders in hun strijd altijd gesteund. Met PVDA ondersteunen we de strijd van de werkende klasse en maken we van onze positie in de gemeenteraad gebruik om een megafoon te zijn van de strijd op straat.
Lokale handelaars laten de gemeente mee bruisen. We hebben respect voor de kleine zelfstandigen die zich dagelijkse inzet om van Heist een mooiere plek te maken. We wensen hen dan ook, net zoals alle Heistenaren, actief te betrekken bij het beleid. Als er een mobiliteitswijziging gebeurd, permanent of door verkeerswerken, moeten zijn mee betrokken worden bij de te maken keuzes. We zorgen dat startende ondernemers gemeentelijke begeleiding krijgen bij hun administratie.
3. Respect voor het gemeentepersoneel
- We luisteren naar het gemeentepersoneel en nemen hun expertise ernstig. We verspillen daarom geen geld aan dure consultancybureaus.
- We besteden Heistse evenementen niet uit aan evenementenbureaus.
- We bieden volledige transparantie naar het gemeentepersoneel
- We openen laagdrempelige wijkkantoren, zodat de gemeentemedewerkers hun dienstverlening kunnen verbeteren.
Meer achtergrondinformatie
Onze gemeentelijke ambtenaren zijn de experts bij uitstek op vlak van dienstverlening. We luisteren naar het gemeentepersoneel en nemen hun expertise ernstig. We verspillen daarom geen geld aan dure consultancybureaus. Zo werd het Feest van de Heistenaar georganiseerd door het evenementenbureau van burgemeester Jan Moons. Dit kon even goed georganiseerd worden door de ambtenaren. Waarom zouden er dure evenementen- of consultancybureaus moeten worden ingeschakeld als we zelf alle expertise in handen hebben? Wij waarderen de kennis en know-how van ons gemeentepersoneel en gaan voor meer in plaats van minder gemeentewerkers. Als bepaalde taken toch nog worden uitbesteed aan externe partners gaan we voor volledige transparantie. Bij ons geen vriendjespolitiek.
Meer en meer gemeentelijke diensten worden uitbesteed aan private zelfstandigen en onderaannemers. Nochtans biedt dit absoluut geen garantie dat het werk degelijk wordt uitgevoerd en zorgt dit voor een sociale afbraak. De gemeente zet hiermee de weg open naar privatisering en verzelfstandiging van de gemeentediensten. Zo was er onlangs een externe aannemer die moest instaan voor het onderhoud van de hagen. Toen werd opgemerkt dat ze hun job niet naar behoren deden, bleek dat ze liever een proces zouden krijgen dan dat ze het contract met de gemeente zouden naleven. Dit is onaanvaardbaar en totaal respectloos naar het gemeentepersoneel toe. Het gemeentelijk werk dient door onze eigen experts te worden uitgevoerd. Bij PVDA geen publiek geld naar private poenschepperij.
We streven ook naar laagdrempelige hulp dicht bij de mensen. We spreken van ‘integrale wijken’ waar je op fiets- en wandelafstand alle nodige diensten kan bereiken. In elke deelgemeente is een toegankelijk loket noodzakelijk. Iedereen kan er terecht met vragen. Zo kan het gemeentepersoneel haar job degelijk uitvoeren en krijgt de Heistenaar waar hij recht op heeft.