Vrouwvriendelijke Gemeente
Wij streven naar een samenleving van gelijkheid tussen vrouwen en mannen en zonder discriminatie. We willen dat vrouwen veilig zijn voor seksisme en geweld. We willen voor vrouwen gelijke toegang tot de arbeidsmarkt, zonder gender loon- en pensioenkloof. We willen de druk van de traditionele rollenpatronen weg, met meer tijd en ruimte om zich ten volle te ontplooien. De genderongelijkheid wegwerken is een kwestie van maatschappelijke keuzes in allerlei aspecten van het samen-leven. Ook de gemeente moet die keuzes maken. Wij willen een vrouwvriendelijk Heist-op-den-Berg. Een gemeente die de genderongelijkheid effectief aanpakt.
Meer achtergrondinformatie
De gemeente heeft een rol in het wegwerken van de genderongelijkheid en van het seksisme. Om die rol op te nemen moet ze investeren in het maatschappelijk weefsel. Ze moet seksisme en geweld tegen vrouwen aanpakken, zowel preventief als bij de opvang van de slachtoffers ervan. Ze moet discriminaties wegwerken.
Een sterk sociaal weefsel is de voorwaarde om vrouwen volop te laten deelnemen aan het openbare leven en de arbeidsmarkt. Sterke openbare diensten nemen veel zorgtaken op die anders bij het gezin, en vooral bij de vrouwen, blijven liggen.
Een voorbeeld hiervan is de kinderopvang. De gemeente moet dan ook voorzien in voldoende, openbare en betaalbare kinderopvang. Nog een voorbeeld is de ouderenzorg. De ondersteuningsmogelijkheden voor deze zorg zijn vaak onvoldoende en veel te duur. Vrouwen komen vaak klem te zitten tussen de opvang van hun kinderen en de opvang van hun ouders. De gemeente moet voorzien in voldoende en betaalbare ouderenvoorzieningen.
Vrouwen hebben baat bij een goedkope openbare dienstverlening van kwaliteit, die zorgtaken wegneemt van het gezin. Dan groeit hun arbeidsparticipatie en verkleint de genderloonkloof.
Het seksisme en het geweld tegen vrouwen staan in de actualiteit. De beweging rond #MeToo heeft blootgelegd hoe diep dat probleem in de samenleving geworteld is. Het doet zich voor bij mensen van alle achtergronden en bij elke sociale status. Wie seksisme en geweld tegen vrouwen wil aanpakken, moet inzetten op preventie in de gehele samenleving en werken aan een algemene mentaliteitswijziging. En wel vanaf de kindertijd. Daarom is uitgebreide seksuele en relationele vorming op school zo belangrijk.
De gemeente moet werk maken van voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare opvang en hulpverlening voor de slachtoffers van gendergeweld.
Wat wij willen
1. We investeren in preventie van geweld tegen vrouwen
- We willen meer inzetten op seksuele en relationele vorming op school. Preventie van seksisme en van geweld tegen vrouwen begint op jonge leeftijd.
- De gemeente moet een vrouwvriendelijke cultuur uitdragen.
- We verhogen de veiligheid van vrouwen in de publieke ruimte door verlichting van straten en parken.
Meer achtergrondinformatie
Met een brede en adequate preventie pakken we het probleem bij de wortel aan. Want we hebben een mentaliteitswijziging nodig. Omdat het probleem maatschappijbreed is, moeten we het ook maatschappijbreed aanpakken. Preventie begint vanaf de kindertijd, door seksuele en relationele vorming in het onderwijs hoog op de agenda te plaatsen. Deze vorming staat ingeschreven in de vakoverschrijdende eindtermen maar door gebrek aan tijd en aan middelen is het voor scholen soms moeilijk daar echt op in te zetten.
Het gemeentebestuur moet ervoor instaan dat de scholen van het gemeentelijk onderwijs over voldoende middelen beschikken om langlopende en schoolbrede projecten van seksuele en relationele vorming op te zetten. Preventie, dat is ook: zelf een vrouwvriendelijke cultuur uitdragen. De openbare ruimte is er ook voor de vrouwen. Maar om zich veilig te kunnen voelen is goede verlichting in de openbare ruimtes en parken nodig. Dat is een opdracht voor de gemeente. Bij het ontwerpen van nieuwe bouwprojecten moet men ‘lege zones’ met weinig sociale controle en waar weinig mensen wonen, wegwerken.
2. We investeren in hulpverlening voor vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld of seksisme
- We gaan voor laagdrempelige politiekantoren die ook ’s nachts open zijn.
- We zorgen voor goed opgeleid politie-onthaal voor slachtoffers van geweld en zetten de bestrijding van intrafamiliaal geweld hoog op de agenda.
- We maken meer middelen vrij voor vrouwenopvang (vluchthuizen) bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Heist-op-den-Berg
- We hanteren als gemeente een gedragscode en stellen in alle gemeentediensten een vertrouwenspersoon aan.
Meer achtergrondinformatie
Slachtoffers van geweld en seksisme hebben recht op een betaalbare en goede hulpverlening. Dat laten we niet over aan een gecommercialiseerde hulpverlening. Na de #MeToo-getuigenissen besloot de regering drie Zorgcentra na Seksueel Geweld te openen waar slachtoffers terechtkunnen voor medische en psychologische zorg, forensisch onderzoek, het neerleggen van een klacht en opvolging nadien. Een goed initiatief maar drie centra voor heel België, dat is onvoldoende. Geen wonder dat ze een grotere toeloop kennen dan verwacht. Er is in elke provincie zo’n centrum nodig.
De meeste vrouwen die slachtoffer zijn van geweld geven dat niet aan bij de politie. Ze aarzelen dikwijls uit vrees dat ze er met hun verhaal niet terechtkunnen. Personeel van slachtofferonthaal moet daarom een specifieke opleiding krijgen. Geweld binnen het gezin blijft problematisch hoog, het moet heel prominent op de agenda van de politie staan.
Vluchthuizen zijn een levensbehoefte voor vrouwen die aan een gewelddadige situatie willen ontsnappen. Het kan niet dat er dan plaatsgebrek is. De gemeente moet dan ook in voldoende opvangplaatsen voorzien.
3. Geen discriminatie ten opzichte van vrouwen
- We geven financiële ondersteuning aan lokale vzw’s die aan basiswerk doen met vrouwen.
- We voorzien gratis openbare toiletten.
- We voorzien voedings- en verzorgingsruimtes voor baby’s en peuters, makkelijk toegankelijk voor vrouwen én mannen.
Meer achtergrondinformatie
Een vrouwvriendelijke gemeente bevordert de gelijkheid en past ze toe in haar eigen werking. Daar hoort de gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen bij, door middel van quota, in de bestuursraden van de gemeentelijke bedrijven.
Wie dringend een plasje moet maken, kan in veel gevallen alleen terecht in horecazaken of winkels. Plassen doe je dan tegen betaling. Er zijn te weinig openbare toiletten, zeker voor vrouwen.
Wie er met een baby of peuter op uit trekt in onze gemeente, heeft weinig mogelijkheid om het kindje rustig te verschonen of te voeden. Waar warm je een flesje of een papje op? Waar kan je rustig borstvoeding geven? Borstvoeding is een natuurlijk gebeuren dat overal in de openbare ruimte mogelijk moet zijn. Daarnaast kunnen aparte borstvoedingsruimtes nuttig zijn voor moeders die hun kind in alle rust willen voeden.
4. Maak van zorgtaken een keuze, geen verplichting of noodzaak
- We breiden de publieke kinderopvang verder uit.
- We breiden de vakantie- en buitenschoolse opvang verder uit.
Meer achtergrondinformatie
Vrouwen nemen nog altijd het merendeel van de zorgtaken op zich. Goede en sterke publieke dienstverlening ontlast de gezinnen en de vrouwen. Hierdoor kunnen vrouwen gemakkelijker eigen keuzes maken en deelnemen aan alle facetten van het maatschappelijk leven.
5. Gelijkheid op de arbeidsmarkt
- We bannen verplicht deeltijds werk in de gemeentediensten of -bedrijven. Bij nieuwe vacatures moet er eerst gekeken worden naar het verhogen van het aantal uren van de werknemers die al in dienst zijn en die dit wensen.
6. Recht op abortus
- We helpen vrouwen in financiële moeilijkheden om hun abortus toch mogelijk te maken.