Proper Heist
We willen allemaal een propere gemeente. Een gemeente met minder afval. Een gemeente zonder zwerfvuil en sluikstort. Dat kunnen we maar realiseren met een sociaal afvalbeleid in functie van recyclage en een circulaire economie om overproductie tegen te gaan. We maken van afvalophaling opnieuw een echte dienstverlening. Met een regelmatige ophaling van al het huisvuil en met minder kosten voor de belastingbetalers.
Meer achtergrondinformatie
We hebben allemaal belang bij een propere gemeente. Niemand wandelt graag door een bos vol blikjes of langs de Nete met plastic zakken in. Met PVDA strijden we voor een propere gemeente waar belonen centraal staat. Het afvalbeleid in Heist is sociaal onrechtvaardig. Voor mensen in een financieel moeilijke situatie zijn de kosten proportioneel veel hoger.
Onze afvalverwerking loopt spaak en staat niet ten dienste van de mens. Zelfs als je geen afval buiten zet, betaal je sinds de invoering van Diftar, toch nog € 54 per jaar voor de grijze bak. Bovendien houdt de vaste kost geen rekening met inkomensverschillen.
Onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’ wordt de rekening doorgeschoven naar de gewone Heistenaar. De grote vervuilers en multinationals die het meeste aandelen hebben in milieuverontreiniging blijven buiten schot.
Daarnaast is het hallucinant dat er nog steeds winst wordt gemaakt op afval. Wij moeten alles mooi sorteren en betalen, terwijl de afvalverwerkende industrie heel goedkoop mooi gesorteerde grondstoffen aangeleverd krijgt. IOK afvalbeheer, onze intercommunale die instaat voor het afvalbeheer in Heist-op-den-Berg, maakt per jaar meer dan € 2.000.000 winst. De winsten van de afvalverwerkende bedrijven er nog niet berekend. Er is dus marge voor een betaalbare en ecologische shift.
Wat wij willen
1. Een betaalbare afvalophaling
- We schaffen de vaste kost voor de grijze en de groene bak af. Groenafval laten we gratis aan huis ophalen omdat het perfect composteerbaar is.
- We zorgen voor een gratis ophaling van grof huisvuil om de twee maanden. We vereenvoudigen de procedure en verlagen het prijskaartje voor bijkomende aanvragen.
- We maken het containerpark gratis. Mensen die hun afval sorteren en wegbrengen naar het containerpark worden daarvoor beloond.
- We laten de afvalverwerkende bedrijven de correcte prijs betalen voor ons afval. Met hun winsten kunnen we een groot deel van de dienstverlening voor de mensen betalen.
Meer achtergrondinformatie
Betalen voor de aflevering van afval in het containerpark vinden vele mensen onrechtvaardig en duur. Wij willen die logica volledig omdraaien en van afvalophaling een echte dienstverlening maken. We schaffen de vaste kost voor de grijze en de groene bak af. Groenafval is perfect composteerbaar en moet dus gratis worden opgehaald. Dezelfde logica wordt nu al gevolgd voor papier en pmd. Voor mensen met een tuin is het soms wel mogelijk om afval te composteren of aan de kippen te geven, maar voor mensen op een appartementje is dat helemaal niet mogelijk. Zij betalen altijd de volle pot.
We maken het containerpark opnieuw gratis. Mensen die hun afval sorteren en wegbrengen naar het containerpark worden daarvoor beloond. We voorzien in voldoende personeel in het containerpark. Zo verminderen we de restfractie en vermijden we dat bruikbare zaken als afval verbrand worden.
Vandaag wordt grof huisvuil enkel opgehaald op afspraak en je moet speciale stickers kopen bij de gemeente. Per m3 betaal je 30 euro. Het moet anders. We zorgen voor een gratis ophaling van grof huisvuil om de twee maanden. Wil je op een ander moment je grof huisvuil buiten zetten, dan kan dat nog steeds op afspraak. We vereenvoudigen de procedure en verlagen het prijskaartje voor bijkomende aanvragen.
Het is perfect mogelijk om van afvalophaling een echte dienstverlening te maken als je de correcte prijs doorrekent aan de afvalverwerkende bedrijven. Vandaag wordt er veel winst gemaakt op afval. Afval is een grondstof. Wij leveren mooi gesorteerd en goedkoop afval aan de afvalverwerkende industrie. De gemeente en de IOK (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen) maken het duur voor de burgers en goedkoop voor de afvalverwerkende bedrijven. Dat is een onjuiste logica!
Met de winsten van de afvalverwerkende bedrijven kunnen we een groot deel van de dienstverlening voor de mensen betalen. De overige kosten worden gedekt door de algemene dienstenbelasting en niet door een asociale vlaktaks zoals Diftar.
2. Af van het afval
- We gaan de strijd aan met zwerfvuil. We voeren bewustmakingscampagnes rond het correct sorteren van afval en we plaatsen extra openbare vuilnisbakken in alle straten en wijken.
- We moedigen mensen aan om hun eigen buurt afvalvrij te houden. Vele handen maken lichter werk.
- We dringen aan bij de Vlaamse overheid om werk te maken van statiegeld op blikjes en plastic flessen, zoals dat vandaag al voor glazen flessen bestaat.
- We ondersteunen sociale recyclagewinkels als De Krinkel of repaircafés.
Meer achtergrondinformatie
Betaalbare en regelmatige afvalophaling aan huis en gratis toegang tot het containerpark zijn de beste garantie voor minder sluikstort. Daarnaast zijn er extra maatregelen nodig om zwerfvuil te verminderen en om afvalstromen te beperken.
We plaatsen extra openbare vuilnisbakken in alle straten en wijken en zorgen ervoor dat ze vaker worden leeggemaakt. We zetten extra bewustmakingscampagnes op over het correct sorteren van afval en om sluikstort en zwerfvuil te voorkomen. We gaan opzoek naar extra vrijwilligers om de eigen buurt proper en net te houden. Vele handen maken lichter werk. Deze vrijwilligers zetten we zeker in de blometjes. Door statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen, zoals dat vandaag voor glazen flessen al bestaat, kan de hoeveelheid zwerfvuil drastisch verminderd worden.
In een circulaire economie bestaat er geen afval. Reststromen worden er als grondstof gebruikt om nieuwe producten te maken. Zo reduceren we de afvalberg en de impact op het klimaat. Voor gratis ophaling van herbruikbare goederen verdienen initiatieven als de ophaling door de Kringwinkels de nodige steun. Deze initiatieven maken werk van het hergebruik en recycleren van goederen. Een perfecte manier om de hoeveelheid afval te verminderen en goederen een tweede leven te geven, tegen de verspilling in.
Door te investeren in een circulaire productie, in het herstel en hergebruik van producten, verminderen we de hoeveelheid restafval jaar na jaar. Met een combinatie van gemeentelijke, Vlaamse en federale maatregelen is het mogelijk om tegen 2050 naar een volledig afvalvrije economie te gaan. We willen dat Heist hierin een voortrekkersrol opneemt.