Natuur in Heist
Groen op wandelafstand voor elke Heistenaar, dat is waar we voor gaan. Helaas moeten bestaande bossen in het centrum met een enorme waarde plaatsmaken voor grote woonprojecten.Tijd om in Heist-op-den-Berg het bestaand groen uit te breiden en te beschermen. Zowel groene longen rondom de kernen, als groene ruimte binnen de bebouwde kernen, zijn nodig. Daarnaast nemen we onze verantwoordelijkheid op om mee de klimaatuitdagingen aan te gaan, met maatregelen die mensen niet tegen elkaar opzetten, maar echt ondersteunen.
Wat wij willen
1. Een groene leefomgeving
- Onze prioriteit ligt in bestaand groen uitbreiden en beschermen.
- We investeren in ongebruikte terreinen om er openbare groene ruimte te creëren. Iedereen heeft recht op groen in de buurt, waar je kan picknicken, sporten en spelen.
- Samen met het middenveld en buurtbewoners strijden we voor het behoud van het speelbos in de kern van Heist-op-den-Berg.
- We bouwen geen nieuwe verkavelingen in natuur- en landbouwgebied.
- We zetten in op meer groene ruimte en open water om grote hoeveelheden neerslag te bufferen. We voorkomen betonnen woestijnen en koesteren de bomen.
- In plaats van met private onderaannemers te werken, nemen we zelf vast personeel in dienst voor het volledige groenonderhoud.
Meer achtergrondinformatie
Het groene beleid in Heist-op-den-Berg kent twee maten en twee gewichten. Langs de ene kant verschijnt regelmatig in de pers dat er weer onthard wordt en bomen worden geplant, langs de andere kant verdwijnen belangrijke bossen en open ruimtes zonder moeite. Bossen die vervolgens moeten plaatsmaken voor grote woonprojecten. Denk maar aan Park op den Berg of het speelbos in de kern van Heist-op-den-Berg. Woonprojecten waar op zich al vragen bij te stellen zijn. Van de deelgemeenten tot het centrum, burgers laten van zich horen en pleiten voor meer groen. Tijdens de gezondheidscrisis werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk een groene leefomgeving is voor mens en dier. Het speelbos in de kern van Heist-op-den-Berg is nog niet verkaveld. Samen met middenveldorganisaties en bezorgde burgers strijden we voor het behoud.
We zijn voor kernontwikkeling, maar ook hier moet ruimte zijn voor groenbehoud en kleine bossen die mensen verbinden. Samen met het aanplanten van nieuwe bossen, wat we ten zeerste ondersteunen, willen we als prioriteit het bestaand groen uitbreiden en beschermen. Niets zo waardevol als een bestaand bos. Wij gaan voor woonkernen waar aandacht is voor voldoende groene ruimte die de leefbaarheid van een dichtbevolkt gebied vergroot. Groen is immers rustgevend, tempert het geraas van het verkeer, vangt luchtvervuiling op en zorgt voor koelte in de zomer. Bomen en planten zijn essentieel in een gezonde leefomgeving. Ze moeten een basisrecht zijn voor elke inwoner. Plaats maken dus voor grasperken, voor parkjes, voor bomen, voor volkstuinen. Het is niet omdat Heist van oorsprong een groene gemeente is, dat het zo blijft wanneer de bebouwing zich ontwikkelt in functie van het geldgewin van vastgoedpromotoren.
Voor gronden in privébezit leggen we strikte voorwaarden op aan projectontwikkelaars vooraleer we een bouwvergunning afleveren. Hierbij betrekken we ook steeds de buurtbewoners. We voeren ook een actief aankoopbeleid om gronden terug te kopen van projectontwikkelaars en ze te vrijwaren van verkaveling. We stellen geplande uitbreidingsprojecten terug in vraag.
We maken de gemeente ook klaar voor de gevolgen van een veranderend klimaat. We zetten in op meer groene ruimte en open water, om grote hoeveelheden neerslag te bufferen. We voorkomen betonnen woestijnen. Bomenrijen in straten worden gekoesterd en aangeplant.
Wij hebben respect voor het werk, de expertise en kennis van het gemeentepersoneel. Zo was er onlangs een externe aannemer die moest instaan voor het onderhoud van de hagen. Toen werd opgemerkt dat ze hun job niet naar behoren deden, bleek dat ze liever een proces zouden krijgen dan dat ze het contract met de gemeente zouden naleven. Dit is onaanvaardbaar en totaal respectloos naar het gemeentepersoneel toe. Het gemeentelijk werk dient door onze eigen experts te worden uitgevoerd. Bij PVDA geen publiek geld naar private poenschepperij.
2. Uitbreiding en bescherming van onze groene longen
- We beschermen De Grote Nete vallei en breiden de Bruggeneindse Goren en de Putse bossen stelselmatig uit. Zo beschermen we onze groene longen en versterken we de biodiversiteit.
- Voor de uitbreiding en bescherming van bestaand groen betrekken we natuurverenigingen, landbouwers en buurgemeenten. We geven hier extra aandacht aan biodiversiteit en herstel van het traditionele Kempense landschap.
- We dringen aan bij de hogere overheden op een model van duurzame landbouw, met eerlijke prijzen voor de boeren en respect voor de natuur.
- We zorgen voor structurele oversteekplaatsen zodat dieren veilig de natuurdomeinen kunnen kruisen.
- We ondersteunen de projecten van natuurverenigingen en buurtbewoners proactief door een coördinerende groenopbouwwerker aan te werven.
Meer achtergrondinformatie
Heist-op-den-Berg telt verschillende grote groene longen die dankzij jarenlange inzet van betrokken burgers een schitterende verbinding maken tussen biodiversiteit, wandelaars en het klimaat. Naast het provinciaal domein De Averegten zijn De Netevallei en de Bruggeneindse Goren de Heistse groene trotsen. Maar ook iets meer verdoken zorgen de Putse bossen voor een groene oase van rust. Deze groene longen verdienen bescherming, net zoals de weilanden, de akkers en de kleinere natuurgebieden verspreid over de gemeente. Wanneer je deze gebieden aaneensluit, creëer je nieuwe groene longen. Waar geen landbouwactiviteit meer is, kan het gebied als natuurgebied ontwikkeld worden.
De uitbreiding van bestaand groen kan niet vanuit een ivoren toren beslist worden. Landbouwers hebben recht op hun boterham, de natuur heeft baat bij aangesloten gebieden en het klimaat stopt niet aan de gemeentegrenzen. Voor de bescherming en uitbreiding van de bestaande biodiversiteit dienen landbouwers, natuurverenigingen, groenopbouwwerkers en buurgemeenten samen te zitten om duurzame plannen op te stellen. Het concept van de groenopbouwwerker, die we zullen aanwerven, is van Nederland overgewaaid en zorgt dat de gemeente proactief burgerbewegingen en middenveldorganisaties kan ondersteunen, natuur in kaart kan brengen en effectief opkomt voor de belangen van de natuur in al zijn facetten.
We dringen aan bij de hogere overheden op een model voor duurzame landbouw, met eerlijke prijzen voor de boeren en respect voor de natuur. De natuur in Vlaanderen lijdt aan een teveel aan stikstof. Al jarenlang worden onze landbouwers geduwd naar schaalvergroting, onder druk van de banken en de moordende concurrentie. Als je vandaag in de winkel een brik melk koop, kost dit drie maal meer dan dat de boer krijgt. Als boeren opnieuw eerlijke prijzen krijgen voor hun producten is er opnieuw ruimte voor echte boerenlandbouw met respect voor de natuur. Een groene toekomst en een leefbaar model voor onze landbouwers gaan hand in hand.
Op verschillende plaatsen riskeren wilde dieren hun leven bij de oversteek van natuurgebied naar natuurgebied. Zowel de paddentrek in het voorjaar als reetjes richting de Grote Nete hebben het niet evident om tussen drukke straten doorheen te lopen. We brengen de gevaarlijkste punten in kaart en zorgen voor structurele oversteekplaatsen zodat dieren veilig de natuurdomeinen kunnen kruisen.
3. Een schone gemeente op maat van het klimaat
- We zorgen voor een ruimtelijke ordening met integrale wijken, waar alle diensten aanwezig zijn. Zo wordt de energiezuinigste keuze ook de meest logische keuze. Wijken, zoals in Pijpelheide bijvoorbeeld, zonder enige dienstverlening, zijn volledig uit den boze.
- We stellen een geïntegreerd propere-lucht-plan op dat de grote bronnen van luchtvervuiling aanpakt.
- We zorgen dat alle nieuwe wijken op een energiezuinige manier gebouwd worden naar voorbeeld van het warmtenet Averegten, waarbij 75 woningen verwarmd worden door een gezamenlijke warmtepomp.
- We ondersteunen initiatieven die een circulaire economie met korte ketens stimuleren. Deelinitiatieven, repair cafés en lokale landbouwmarkten kunnen op ondersteuning rekenen.
- We investeren in veilige fietsverbindingen en in openbaar vervoer. Zo halen we meer auto’s van de baan. We zetten in op duurzame mobiliteit met milieuvriendelijke bussen.
- Wie een vervuilende wagen van de hand doet, kan rekenen op financiële steun voor een abonnement van De Lijn, van het Velofietsdeelsysteem, of voor autodelen.
- We helpen eigenaars om hun woning energiezuinig te maken via een derdebetalersysteem.
Meer achtergrondinformatie
De klimaatuitdagingen waar we voor staan lijken soms te groots en ontoegankelijk. We merken bij verschillende Heistenaren een aversie omdat ze zelf steeds op kosten worden gejaagd terwijl de grootvervuilers buiten schot blijven. Langs de andere kant zien we enorm veel Heistenaren die hun steentje bijdragen, maar hier niet voor beloond worden. Tijd om de klimaatstrijd en de sociale strijd als één geheel te zien. Tijd om mensen echt te ondersteunen zodat zowel de mens als de natuur er beter van wordt.
In de ruimtelijke planning van onze gemeente verleggen we de prioriteiten. In een klimaatneutrale gemeente waar we voor willen gaan krijgen de winsten van projectontwikkelaars geen voorrang. We zorgen dat in elke buurt basisvoorzieningen aanwezig zijn: diensten, winkels en medische centra, maar ook ontmoetingsplaatsen en open en groene ruimte. Dit principe noemen we ‘integrale wijken’. Zo wordt de auto vanzelf overbodig.
Het kan niet dat mensen in Pijpelheide geen toegang hebben tot openbaar vervoer, geen toegang hebben tot een winkel of een nabijgelegen medisch dienstencentrum. Mensen uit de deelgemeenten worden aan hun lot overgelaten. Door besparingen worden alle diensten gecentraliseerd naar het centrum van Heist-op-den-Berg. Zelfs gewoon de krant gaan lezen in een plaatselijke bibliotheek is nergens meer mogelijk. Mensen worden in hun auto geduwd, maar dan moeten ze wel allerlei extra belastingen betalen als ze deze auto gebruiken.
Wat als we het nu eens omdraaien? We zorgen voor de integrale wijken en bouwen een mobiliteitsplan uit waarbij het openbaar vervoer kosteloos mensen bij de belangrijkste diensten brengt. (zie hoofdstuk 1. Mobiel Heist). We zetten in op milieuvriendelijke bussen.
Wie een vervuilende wagen van de hand doet, kan rekenen op financiële steun. Ook hier gaan we uit van het principe dat we mensen moeten ondersteunen in plaats van bestraffen. Deze financiële steun kan in de vorm van een lijnabonnement zijn, van het velofietsdeelsysteem of voor een pas van de lokale autodeelsystemen. We verzetten ons dan ook tegen een mogelijke invoering van een Lage Emissiezone en andere maatregelen die de werkende klasse doen betalen voor de klimaatomslag. Ze zijn inefficiënt, asociaal en ze halen het draagvlak voor noodzakelijke klimaatmaatregelen onderuit.
We maken van Heist-op-den-Berg een gemeente waar de keuzes voor de fiets en het openbaar vervoer gewoon het meest voor de hand liggen. Het huidige gemeentebestuur maakt die keuze niet. Met als resultaat dat de emissies door vervoer blijven stijgen en we samen stilstaan. Wij willen wél knopen doorhakken. De gezondheid van de Heistenaar, een goede doorstroming en een leefbaar klimaat komen op de eerste plaats.
Klimaatbeleid is geen eiland op zich: het loopt als een groene draad door alle beleidsdomeinen heen.
Om schone lucht in te ademen en ons leven op de planeet te redden, mogen de doelstellingen niet op de lange baan geschoven worden. We stellen een geïntegreerd propere-lucht-plan op dat de grote bronnen van luchtvervuiling aanpakt met metingen, met concrete streefdoelen en maatregelen. We richten ons hierbij op de industrie, het autoverkeer en verwarmingsinstallaties. We voeren isolatiewerken uit in de gebouwen van de gemeente en sociale woningen. Ook private eigenaars kunnen hun woning laten isoleren. Dan schiet de gemeente de kosten voor en de eigenaar betaalt die daarna terug met het geld van de besparing op hun energie.
Waar we kunnen ondersteunen we initiatieven die een kringloop- en circulaire economie met korte ketens stimuleren. In zo’n systeem worden geen eindige grondstofvoorraden uitgeput, maar worden reststoffen volledig opnieuw ingezet. De kringloopwinkel doet al jaren schitterend werk, maar ook de eerste repaircafés zagen recent het levenslicht. De gemeente dient deze organisaties volop te ondersteunen. Daarnaast krijgen ook de lokale landbouwmarkten ondersteuning zodat lokaal kopen consequent kan toegepast worden.
De energieprijzen gaan regelmatig door het dak. Zowel in de portemonnee als voor het klimaat kan Heist-op-den-Berg een cruciale rol spelen. We zagen reeds in de nieuwe wijk Averegten dat een warmtenet 88 woningen verwarmd door een gemeenschappelijke warmtepomp. We zorgen er langs de ene kant voor dat nieuwe wijken op deze energiezuinige manier gebouwd zullen worden en langs de andere kant, rollen we als gemeente ook een gemeentelijk warmtenet uit als nieuwe energiedrager. Dit warmtenet sluiten we aan op duurzame bronnen. Voor het gemeentelijk warmtenet ontwikkelen we zelf de geothermie, een proces waarbij diep uit de aarde zeer warm water wordt gehaald. De Kempen lenen zich uitermate goed voor dit soort toepassingen. Bij ons primeren in Heist-op-den-Berg de gemeenschappelijke belangen. We onderzoeken ook alle mogelijkheden om de restwarmte uit de Heistse industrie in het warmtenet te benutten.