Kindvriendelijk Heist
De kinderen van Heist-op-den-Berg verdienen het beste. De Heistenaren geven hen alle liefde, maar sommige zaken hebben ze niet zelf in handen zoals een plekje in de kinderopvang waar de kindjes voldoende aandacht krijgen, bereikbare zomerkampen, betaalbare voor- en nabewaking op school, verzorgde openbare speeltuintjes enz. Dit moet door de gemeente voorzien worden. De eerste jaren van ons leven zijn bepalend voor onze verdere ontwikkeling. We moeten investeren in het welzijn van onze kinderen. Dit start in de kinderopvang en gaat door tot het kleuter- en lager onderwijs. Ook in de vrije tijd van de kinderen moet er een toegankelijk aanbod zijn voor elk kind.
Meer achtergrondinformatie
De Heistse kinderen vormen de samenleving van de toekomst. Zij vormen een belangrijk deel van onze gemeente waar we samen zorg voor dragen. Zij hebben recht op een gemeente met kwalitatieve kinderopvang, kosteloos onderwijs en een toegankelijk vrijetijdsaanbod. Helaas is het aanbod aan kinderopvang in Heist-op-den-Berg ontoereikend. Voor elke 100 kindjes in Heist-op-den-Berg, kunnen er slechts 37 terecht bij een opvang in de gemeente. Daarbovenop staat 1 begeleider in voor 9 baby’s/peuters. Eens de kinderen de opvang ontgroeid zijn, is het tijd voor de lagere school. Zowel in de kinderopvang als in de scholen willen we kleinere groepen/klassen en meer verzorgers/leerkrachten. Dit komt ten goede van het welzijn van onze kinderen én het welzijn van de verzorgers en leerkrachten. Tenslotte gaan we voor een breed en toegankelijk vrijetijdsaanbod: voldoende speelpleintjes in elke deelgemeente en wijk, een bereikbaar en betaalbaar aanbod van vakantieactiviteiten enz.
Wat wij willen
1. Voldoende en betaalbare kinderopvang
- We investeren in de kinderopvang zodat er voldoende kindbegeleiders en voldoende opvangplaatsen zijn.
- We geven het goede voorbeeld en verlagen de kindratio: 1 begeleider voor 9 baby’s/peuters is niet niet te verantwoorden. We dringen aan bij de Vlaamse overheid om de ratio te verlagen naar 1 op 6.
- We strijden voor betaalbare kinderopvang.
Meer achtergrondinformatie
Het huidige leven is zo duur dat het voor de meeste huishoudens een noodzaak is dat beide partners gaan werken. Als er jonge kinderen in het gezin zijn, is kinderopvang cruciaal om buitenshuis te kunnen gaan werken. De kinderopvang is ondergefinancierd. Hierdoor zijn er te weinig kinderbegeleiders en te weinig beschikbare plaatsen.
PVDA strijdt voor meer financiering in de zorg, waaronder kinderopvang. Het is belangrijk dat ouders hun kindje naar een betaalbare kinderopvang kunnen brengen én dat de kinderbegeleiders het respect krijgen dat ze verdienen.
De crisis in de kinderopvang is in Heist-op-den-Berg schrijnend merkbaar. Wie op zoek is naar een voltijds plekje in de kinderopvang moet tot januari 2025 wachten. Op dit moment zijn al de kinderopvanginitiatieven in Heist-op-den-Berg immers volzet tot januari 2025. Er wordt nergens met wachtlijsten gewerkt. Opvang in het weekend, tijdens de nacht of voor 7u is onbestaande bij erkende opvanginitiatieven in Heist-op-den-Berg. De capaciteit van de kinderopvang is veel te beperkt. Voor elke 100 kindjes in Heist-op-den-Berg, kunnen er slechts 37 terecht bij een opvang in de gemeente.
Daarnaast staat één begeleider in voor 9 baby’s en peuters. De sector slaakt een noodkreet. We moeten aandacht hebben voor het welzijn van de kindbegeleiders én het welzijn van onze baby’s en peuters. De eerste jaren in het leven zijn bepalend voor de verdere ontwikkeling naar kind en (jong)volwassene. Het is belangrijk dat onze baby’s en peuters voor de volle 100% aandacht krijgen. Wanneer één begeleider instaat voor 9 baby’s en peuters kan dit niet gegarandeerd worden. Door de kindratio te verlagen naar een gemiddelde van 6 kinderen, krijgen onze kleintjes meer aandacht en daalt de werkdruk voor de begeleiders behoorlijk.
Kinderopvang moet betaalbaar zijn. In januari 2023 werden de prijzen van kinderopvang geïndexeerd met 10%. Twee derde van de kinderopvanginitiatieven in Heist-op-den-Berg werkt met het systeem van inkomenstarief. Omwille van te weinig subsidies kan niet elk kinderopvanginitiatief dit systeem aanbieden. Zij werken dan volgens vast tarief. Die prijzen liggen rond de 30 euro per opvangdag. Kinderopvang moet voor iedereen betaalbaar blijven!
We gaan voor publieke kinderopvang. Kinderopvang moet vanuit de gemeente georganiseerd worden, kinderbegeleiders moeten een vast statuut krijgen, de kinderopvang moet betaalbaar zijn en er moeten voldoende plaatsen beschikbaar zijn. We zorgen er ook voor dat er mogelijkheden zijn voor ouders die nachtopvang of opvang in het weekend nodig hebben vanwege hun arbeidsregime.
2. Kosteloos kleuter- en lager onderwijs
- We dringen aan bij de Vlaamse overheid voor kleinere klassen en meer leerkrachten. In onze gemeentelijke basisscholen geven we het goede voorbeeld.
- We maken het kleuter-en lager onderwijs volledig kosteloos. Dit geldt ook voor de voor- en naschoolse bewaking.
- We zorgen voor een veilige en toegankelijke schoolomgeving die ook bereikbaar is voor mensen zonder auto.
- We starten met gratis gezonde maaltijden op de scholen. Geen enkel kind mag nog met honger op onze schoolbanken zitten.
- Inclusief onderwijs mag geen verdoken besparingsmaatregel zijn. We ondersteunen scholen en ouders door een gemeentelijk steunpunt inclusie op te richten, beschikbaar van de kleuterklas tot einde middelbaar.
Meer achtergrondinformatie
De organisatie om je kindje in te schrijven voor het kleuteronderwijs in Heist-op-den-Berg is gelukkig beter georganiseerd in vergelijking met de zoektocht naar een plaats in de kinderopvang. Ouders van wie het kindje twee jaar wordt, krijgen in januari/februari van dat jaar een brief van de gemeente Heist waarin alle scholen staan opgesomd en de aanmeldprocedure per school wordt toegelicht.
Enkel in Pijpelheide en Zonderschot is er een gemeentelijke basisschool. We zetten in op meer gemeentelijke scholen en gaan voor kleinere klassen. In de kleuterschool en het eerste en tweede jaar lager onderwijs willen we ongeveer 15 kinderen in de klas. In de volgende jaren van het lager onderwijs willen we maximaal 20 leerlingen in de klas. Het tekort aan leerkrachten is een bekend probleem. Met een snellere vaste benoeming verbeteren we de werkzekerheid van jonge en beginnende leerkrachten en wordt het beroep aantrekkelijker. We zorgen voor een veilige en toegankelijke schoolomgeving die ook bereikbaar is voor mensen zonder auto. Bij heraanleg van een schoolomgeving is veiligheid voor kinderen te voet of met de fiets een absolute prioriteit.
We dringen er bij de Vlaamse overheid op aan dat kleuter-, lager en secundair onderwijs volledig kosteloos wordt. Ook de voor- en naschoolse opvang moet kosteloos kunnen. Werkende ouders hebben niet altijd de mogelijkheid om hun kinderen op tijd van school op te halen. Niemand zou gestraft moeten worden omdat ze lange dagen draaien. Op dit moment betalen ouders 1,20 euro per begonnen half uur in de opvang. Vanaf het tweede kind uit hetzelfde gezin is er 25% korting. Met een vrijetijdskaart krijgen ouders 60% korting op het tarief van de buitenschoolse opvang. Kinderen uit Heist-op-den-Berg met een beperking of uit een gezin met een slechte financiële situatie hebben recht op deze vrijetijdskaart. Zie hoofdstuk 4. armoede voor meer informatie hieromtrent.
We starten met gratis gezonde maaltijden op de scholen. 1 op 10 van onze Heistse kinderen leeft in kansarmoede. Als gemeente hebben we de plicht om kinderen te ondersteunen, we zorgen ervoor dat geen kind met honger op de schoolbanken hoeft te zitten. Honger legt een hypotheek op het leervermogen van het kind en dus ook een hypotheek op zijn toekomst. Een gratis gezonde warme maaltijd voor ieder kind kan hier al een heel verschil maken in het leervermogen, het welbevinden en de gezondheid van het kind. De gemeente kan dit reeds toepassen in de eigen scholen en de scholen van de andere scholengemeenschappen hierin ondersteunen. Het klinkt drastisch, maar het is perfect mogelijk. Aan Franstalige zijde werkt men hier al langer aan en ook Gent en Antwerpen namen hier reeds initiatieven rond. Waar wacht Heist nog op?
Met PVDA willen we inclusief onderwijs toegankelijk maken. Inclusief onderwijs is de toekomst, maar mag geen verdoken besparingsmaatregel zijn. Zowel leerkrachten als ouders moeten hiervoor de nodige ondersteuning krijgen. In de grondwet staat dat elk kind, ongeacht intelligentie, leerstoornis of beperking, keuzevrijheid heeft van de school. Op dit moment wordt er op korte tijd te veel van scholen verwacht. Elke persoon met een beperking heeft recht op onderwijs en een loopbaan zoals ieder ander persoon. Helaas zijn de middelen van de overheid zeer beperkt. Met PVDA willen we gemeentelijk zowel de ouders als de scholen ondersteunen. We richten een steunpunt inclusie op waarbij we zowel ouders als leerkrachten gratis op weg helpen met tips en tricks, wetmatigheden en schoolloopbaanbegeleiding op maat van de ondersteuningsnood.
3. Toegankelijk vrijetijdsaanbod
- De locaties van de activiteiten moeten bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en veilig te bereiken zijn met de fiets. We gaan eveneens voor collectief busvervoer zodat de kinderen ‘s morgens worden opgepikt en ‘s avonds thuis worden afgezet.
- We werken financiële drempels weg voor de buitenschoolse activiteiten.
- Meer openbare speelterreinen, parkjes en pleintjes in elke deelgemeente en wijk. Zo strijden we onder andere samen met buurtbewoners en middenveldorganisaties voor het behoud van het speelbos in de kern van Heist-op-den-Berg.
- We zorgen voor voldoende werkingssubsidies voor jeugdverenigingen.
- We ondersteunen jeugdbewegingen bij een inclusieve werking zodat kinderen in een kwetsbare positie ook eenvoudig toegang hebben tot het jeugdwerk.
Meer achtergrondinformatie
In Heist-op-den-Berg bestaat er een ruim aanbod van activiteiten tijdens de zomervakantie.
Dit vrijetijdsaanbod moet toegankelijk zijn voor iedereen, zowel op financieel vlak als qua bereikbaarheid. De speelpleinwerking in de Boonmarkt is niet bereikbaar met het openbaar vervoer en er is geen fietspad. Hier brengen we verandering in. De locaties van de activiteiten moeten bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en veilig te bereiken zijn met de fiets. We gaan eveneens voor collectief busvervoer zodat de kinderen ‘s morgens worden opgepikt en ‘s avonds thuis worden afgezet.
We gaan voor een laagdrempelig speelaanbod voor de kinderen in de verschillende deelgemeenten: gratis en zonder inschrijvingen. Zo werken we financiële drempels weg. We gaan eveneens voor collectief busvervoer van en naar de vakantieactiviteiten. De kinderen worden ‘s morgens opgepikt en ‘s avonds weer thuis afgezet.
Het peuterspeelpunt is een goed voorbeeld van toegankelijkheid. Het is gratis en zonder inschrijving én het is bereikbaar met het openbaar vervoer. Het peuterspeelpunt vindt wekelijks plaats op maandag tussen 9u30 en 11u30. (Groot)ouders/opvoeders kunnen hier samen met hun peuter komen spelen. Dit wordt georganiseerd vanuit het Huis van het Kind. De momenten van dit peuterspeelpunt breiden we verder uit.
We breiden ook de openbare speelterreinen, parkjes en pleintjes uit in alle deelgemeenten en wijken van Heist-op-den-Berg. Elke kind heeft recht om te spelen en zich creatief te uiten. Naast speelterreinen zijn ook bossen van onschatbare waarde. We begrijpen dan ook niet dat het speelbos in de kern van Heist-op-den-Berg moest verdwijnen en ondersteunen de strijd van middenveldorganisaties en bezorgde burgers om bestaand openbaar groen te behouden.