Jongeren in Heist
Jongeren hebben recht op de gemeente. Niet later, als volwassenen, maar nu. Een gemeente waar jongeren zelfstandig en veilig gebruik kunnen maken van de publieke ruimte en infrastructuur. Een gemeente met een divers en laagdrempelig vrijetijdsaanbod. Jongeren zijn de experts bij uitstek over de plek waar ze wonen, leren en zich amuseren. Daarom kunnen we, door hen aan het woord te laten, een schat aan voorstellen, engagement en bezorgdheden aanboren. Er wonen meer dan 3000 jongeren in onze gemeente tussen de 15 en 25 jaar. Deze jongeren van vandaag maken morgen onze toekomst.
Meer achtergrondinformatie
Heist-op-den-Berg telt 3000 jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Al deze jonge burgers verdienen hun plek in de gemeente. Het zijn jongeren in volle ontwikkeling, vol met wilde ideeën en dromen. Het zijn ideeën over de toekomst, over de openbare ruimte, mentaal welzijn, wonen en werken. Jongeren kennen de gemeente als hun broekzak, ze wonen er, gaan er naar school, ontspannen en amuseren zich. We hebben hun expertise, mening en enthousiasme nodig. We willen naar jongeren luisteren, hun ideeën verwezenlijken en verbinding creëren.
Wat wij willen
1. Heists jeugdwerk versterken en verbinden
- We geven jongeren verantwoordelijkheid met rechten en plichten. We willen pleinpatrons in heel de gemeente. Pleinpatrons vanaf 16 jaar nemen verantwoordelijkheid op voor hun eigen plein in samenwerking met professionele coaches uit het jeugdwerk.
- Jeugdverenigingen brengen mensen samen, onder andere door het organiseren van verschillende activiteiten. We vereenvoudigen de aanvraag en zorgen voor meer ondersteuning bij het wettelijk kader.
- We willen de jeugdverenigingen financieel ondersteunen bij het organiseren van evenementen. Op vraag begeleiden we hen met een financieel plan.
- We ondersteunen jeugdbewegingen bij een inclusieve werking zodat jongeren in een kwetsbare positie ook eenvoudig toegang hebben tot het jeugdwerk.
- We stellen grote evenementenzalen van de gemeente gratis open voor de lokale verenigingen (Cultureel centrum) VB. Turnkring arduas, dance people,... Nu betalen deze verenigingen een aanzienlijk bedrag om de schouwburg te kunnen huren.
- We bieden regelmatig gratis vormingen aan voor jongeren die binnen de lokale jeugdverenigingen actief zijn.
Meer achtergrondinformatie
Het jeugdwerk is een belangrijke factor binnen de gemeente. Ze zorgen voor versterking en verbinding op verschillende vlakken, dit moeten we dan ook behouden. We willen het jeugdwerk verbreden en versterken door bepaalde punten structureel aan te pakken.
We willen het concept van de pleinpatrons opstarten binnen de gemeente. Deze pleinpatrons zijn al terug te vinden in verschillende steden en gemeente in Vlaanderen. Denk hierbij aan Gent en Borgerhout. De pleinpatrons zijn jongeren die in de buurt van het pleintje of parkje wonen en kennen de omgeving als hun broekzak. Ze vormen het aanspreekpunt voor de buurtbewoners, jongeren, kinderen en hun ouders. De pleinpatrons staan in voor de netheid van het plein en organiseren er verschillende activiteiten voor mensen uit de buurt. De pleinpatron zorgt voor een goede werking van het plein en zorgt voor verbinding tussen de jongeren en de buurt. Door het concept van de pleinpatrons te installeren, willen we meer verantwoordelijkheid geven aan de jongeren om van de buurt een fijne plek te maken voor iedereen. De jongeren krijgen een opleiding en worden ondersteund door de lokale jeugdwerker. De jeugdwerker zal ook op regelmatige basis overleggen met de pleinpatrons en op regelmatige tijdstippen aanwezig zijn op de pleintjes. Deze jongeren zetten zich vrijwillig in voor hun eigen buurt en andere jongeren.
Heist-op-den-Berg telt meer dan 250 erkende verenigingen die mensen samenbrengen. De jeugd in onze gemeente heeft hier ook een belangrijk aandeel in. Denk hierbij aan de verschillende jeugdbewegingen, zoals de Chiro, Scouts,de KLJ … of de jeugdafdelingen en de sportclubs zoals de zwemclub of turnkring Arduas. Deze verenigingen hebben door het jaar heel wat kosten die ze moeten dekken, zoals hun accommodatie, elektriciteit, gas en water. Deze kosten zijn de laatste maanden sterk gestegen. Om ervoor te zorgen dat deze verenigingen hun activiteiten kunnen blijven aanbieden, zonder het inschrijvingsgeld te moeten verhogen of de prijzen van de kampen op te trekken, organiseren ze op regelmatige tijdstippen verschillende evenementen zoals fuiven, eetdagen of een carwash. Deze activiteiten zorgen voor een niet te onderschatte verbinding in de gemeente. Zij investeren een groot deel van hun vrije tijd om zich in te zetten voor de lokale jeugd.
Het organiseren van dergelijke evenementen is geen makkelijke opdracht. Er moet rekening gehouden worden met heel wat regels, op de site van de gemeente kan je twee lijvige documenten vinden met regelgeving waar rekening mee moet gehouden worden. Deze documenten zijn niet altijd even overzichtelijk en het vergt wat zoekwerk om de juiste informatie te vinden. Bovendien brengen de vele regels ook extra kosten met zich mee. Een voorbeeld hiervan is de verplichte privé security. Op bijna alle lokale fuiven moet er gezorgd worden voor security georganiseerd door een professioneel privaat bedrijf. Dit is een grote hap uit het budget. De kosten lopen al snel op tot 600 euro per avond. Dan is er nog geen zaal geregeld, waar vind je vandaag de dag een betaalbare zaal? De gemeente geeft wel een subsidie van 200 euro om bij te springen in de kosten van grote evenementen, maar dit dekt slechts een klein deel van de gehele kosten. We herbekijken de verschillende regels om te zien of we bepaalde regels kunnen versimpelen of schrappen. We voorzien met ons open jeugdhuis een gratis zaal en doen er alles aan dat de jeugdafdelingen geen verlies draaien op hun georganiseerde evenementen.
Verschillende verenigingen binnen de gemeente organiseren jaarlijks een optreden voor alle supporters van hun leden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de jaarlijkse turnshows of de dansoptredens. Deze verenigingen gebruiken de zaal Schouwburg, de grootste zaal van het Cultureel Centrum, om de optredens te organiseren. Dit is een grote kost. De Schouwburg huren voor een hele dag kost 732,5 euro. De schouwburg wordt met deze evenementen meestal twee dagen gebruikt, dit komt dus neer op 1465 euro voor een weekend. Dit is een grote kost. We willen er dan ook voor zorgen dat de lokale verenigingen de schouwburg 1 maal per jaar gratis kunnen gebruiken. Op deze manier kunnen ze de opbrengst integraal investeren in hun vereniging, zonder een groot deel te verliezen aan de accommodatie.
Al deze verenigingen worden recht gehouden op de krachten en talenten van vele vrijwilligers. Denk maar aan de leiders van de Chiro, de animatoren op het Speelplein, de trainers bij de turnkring, lesgevers van de ponyclub of dansles. Deze vrijwilligers gaan de uitdaging aan om heel wat verantwoordelijkheden op te nemen. Om hun engagement te versterken willen we gratis vormingen aanbieden over diverse thema’s, aan alle vrijwilligers die binnen het jeugdwerk actief zijn. Op deze manier kunnen ze verder hun talenten ontplooien en dit doorgeven aan de volgende generatie.
2. Een plaats om jong te zijn.
- De openbare ruimte richten we zo in dat jongeren zich thuis voelen. We voorzien voldoende ontmoetingsplekken, met grasplekken, openbaar sanitair, fonteintjes met drinkwater,Wifi en de mogelijkheid om de gsm op te laden.
- We voorzien deze ontmoetingsplekken binnen elke deelgemeente, om de bereikbaarheid voor elke jongere te realiseren.
- We voorzien een breed en laagdrempelig activiteitenaanbod voor tieners en jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Dit gratis en zonder inschrijvingen.
- We breiden het jeugdhuizen aanbod uit met een ‘open jeugdhuis’. Dit is een jeugdhuis waar iedereen vrij kan binnenwandelen. Het jeugdhuis is een plek van en voor de jongeren. Jongeren nemen zelf de dagelijkse leiding in handen en organiseren diverse activiteiten.
- We organiseren in het open jeugdhuis een kennismakingsactiviteiten voor alle nieuwe inwoners tussen 15 en 25 jaar in onze gemeente. (naar het idee van het ontbijt voor de nieuwe inwoners).
Meer achtergrondinformatie
In Heist-op-den-Berg leven er heel wat jongeren. Het inwonersaantal van de gemeente stijgt elk jaar. Dit wil ook zeggen dat er meer jongeren in onze gemeente komen wonen. Deze jongeren verdienen plaatsen om zich te ontwikkelen, te amuseren en anderen te leren kennen. Heist is een grote gemeente, maar we zien dat er weinig plekken zijn waar jongeren op een leuke manier kunnen samenkomen. De plaatsen waar jongeren momenteel samenkomen, centreren zich in het centrum van de gemeente. Denk hierbij aan de fietsenstalling dichtbij het cultureel centrum, de banken bovenaan de berg, de Averechten, de parking aan de ijsbaan of het graspleintje dichtbij de bibliotheek.
De bovenstaande plaatsen zijn onvoldoende uitgerust op maat van de jongeren. Ze zijn bijvoorbeeld gelegen aan horeca gelegenheden, waarbij de horeca liever heeft dat deze jongeren iets consumeren op hun terras dan drinken te kopen bij de lokale supermarkt. Jongeren hebben hier niet het budget voor, dan is het maar logisch dat ze kiezen voor het goedkoopste alternatief. De plaatsen beschikken over onvoldoende schuilmogelijkheden bij slecht of warm weer. Jongeren vinden het belangrijk om met elkaar in contact te blijven, hiervoor gebruiken ze verschillende sociale media kanalen zoals whatsapp of instagram. In de gemeente zijn er weinig tot geen gratis wifi punten. Er is onvoldoende dialoog tussen de jongeren en de buurtbewoners. Jongeren ervaren zelf last van enkelingen die ruzie zoeken, maar vinden het moeilijk om hier met de gemeente over te communiceren.
We willen bovenstaande obstakels aanpakken door meer plekken te creëren op maat van jongeren. We maken gebruik van de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld leegstaande grasplekken. Deze richten we in met een wifipunt, een kraantje met drinkbaar water, enkele banken en een luifel, we voorzien ook een openbaar toilet. Uit de enquête van de Heistse jeugdraad blijkt dat jongeren ook nood hebben aan avontuurlijke speelruimtes zoals een free running- of motorcrossparcours. Andere jongeren hebben nood aan een plek om tot rust te komen in de natuur. Het speelbos in de kern van Heist-op-den-Berg laten verdwijnen is dan ook compleet onbegrijpelijk. We bekijken waar het mogelijk is om deze ruimtes op termijn te realiseren. We willen deze plekken verspreiden over alle deelgemeenten, zodat ze voor elke jongere vlot bereikbaar zijn.
Jeugdhuizen zijn een belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren, waar verschillende activiteiten georganiseerd worden. In Heist-op-den-Berg zijn er vier jeugdhuizen. De vibro, de biekorf, Kwinten en Joki VZW. De vibro en biekorf liggen in het centrum. Joki is gelegen in Itegem en de Kwinten ligt in Wiekevorst. Deze jeugdhuizen trekken heel wat jongeren aan, voornamelijk jongeren die aangesloten zijn bij de lokale jeugdverenigingen zoals de chiro, scouts of KLJ . Voor jongeren die niet aangesloten zijn bij een jeugdvereniging is de stap groter om de weg te vinden naar de jeugdhuizen. Om deze drempel te verlagen willen we een open jeugdhuis organiseren binnen de gemeente. Dit is een plek waar jongeren vrij kunnen binnenwandelen en aan verschillende activiteiten kunnen deelnemen. Jongeren nemen de dagelijkse leiding zelf in handen met ondersteuning van de lokale jeugdwerker. De gemeente neemt het goed initiatief om een ontbijt te organiseren voor alle nieuwe inwoners van de gemeente. We zien dat initiatief de jongeren onvoldoende bereikt. Daarom willen we in het open jeugdhuis een kennismakingsactiviteit organiseren voor alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Op deze manier leren de jongeren sneller elkaar en de gemeente beter kennen.
3. Jongeren betrekken
- De jeugdraad is een belangrijk adviesorgaan binnen de gemeente. Om deze werking te optimaliseren zetten we in op een extra jeugdwerker die de jeugdraad ondersteunt. We zorgen ervoor dat zowel alle Heistse verenigingen vertegenwoordigd zijn, als de pleinpatrons van de verschillende deelgemeenten.
- De jongeren moeten initiatiefrecht hebben binnen de gemeente. Op deze manier kunnen ze punten op de agenda zetten.
- We bevragen de jongeren op regelmatige basis. We voorzien een online platform waarop de jongeren hun ideeën kunnen delen. We gaan langs bij de verschillende ontmoetingsplekken en gaan in gesprek. De leefwereld van jongeren verandert voortdurend. De verbinding tussen jongeren en het beleid is een noodzaak.
- Bij de heraanleg van straten en pleintjes betrekken we de jongeren. Zo kunnen zij hun visie geven, wat voor hen belangrijk is. Dit doen we via verschillende kanalen om zo veel mogelijk jongeren te bereiken.
Meer achtergrondinformatie
Jongeren hebben weinig vertrouwen in de politiek. Ze hebben het gevoel dat er onvoldoende naar hen geluisterd wordt. Zo werden de jongeren in verschillende scholen bevraagd omtrent het huidige beleid. Tot nu toe is er weinig terugkoppeling geweest en weten de jongeren niet wat er met hun input gedaan zal worden. Hierdoor voelen ze zich niet begrepen. Jongeren zijn een volwaardige partner en ze vormen de toekomst van morgen. We hebben hun expertise, ervaring en mening nodig. Maar inspraak realiseren voor elke jongeren binnen de gemeente blijft een moeilijke opdracht.
De gemeente organiseert de jeugdraad om jongeren te betrekken in het beleid, maar dit inspraakmodel gaat zijn doel wat voorbij en bereikt niet iedereen. De samenstelling en werking van de jeugdraad zijn onvoldoende afgestemd op de noden van de jongeren. In de jeugdraad zitten voornamelijk jongeren die aangesloten zijn bij een bepaalde vereniging. e jeugdraad is wel opengetrokken naar individuele jongeren, maar bereikt zeker niet iedereen. De samenstelling is één zaak om jongeren meer te betrekken, maar een transparante werking is ook belangrijk. Op dit moment wordt de agenda van de jeugdraad beslist door het beleid. Slechts een select groepje binnen de jeugdraad kan agendapunten naar voren schuiven. Er is dus weinig ruimte om eigen agendapunten op tafel te leggen. Er is een mindshift nodig om jongeren op een duurzame manier te betrekken bij het beleid. Er moet voldoende vertrouwen zijn, er moet oprecht geluisterd worden en er moet ruimte zijn voor een constructieve dialoog. Dit vraagt om een open houding van de beleidsmakers. Democratie is een tweerichtingsverkeer: verwacht niet dat jongeren zelf hun weg vinden, maar stap ook actief naar hen toe.
Met die ingesteldheid kan een stadsbestuur jongeren op allerlei manieren aan bod laten komen. In de eerste plaats via de structurele inspraakorganen, zoals de jeugdraden. Die moeten uitgroeien tot volwaardige jongerenvertegenwoordigingen. Voorwaarden daarvoor zijn: professionele ondersteuning en respect en waardering vanwege het beleid. Daarom moet de jeugdraad initiatiefrecht krijgen in de gemeenteraad Dan kunnen ook de jongeren punten op de agenda zetten. We willen de Plein Patrons van elke deelgemeente ook effectief in de jeugdraad. Dit is een concreet voorstel om jongeren, ongeacht hun hobby, te betrekken bij het Heistse beleid.
Ook wie geen rechtstreekse lijn heeft naar de jeugdraad, moet haar of zijn ideeën op tafel kunnen leggen. Daar is een open, digitaal instrument voor nodig, waarmee jongeren hun vragen en voorstellen kunnen naar voren brengen en daar steun van andere jongeren voor kunnen krijgen. De gemeentelijkediensten engageren zich om elke vraag te beantwoorden en voorstellen die de steun krijgen van voldoende jongeren, te behandelen.
Jongeren verdienen ook inspraak bij de heraanleg van de openbare ruimte. Jongeren zullen niet snel aanwezig zijn op lange commissies op vergaderingen om nieuwe bouwprojecten of veranderingen voor te stellen aan de buurtbewoners. Deze inspraakmogelijkheid past niet binnen hun leefwereld. Toch verdienden zij ook een stem, ze zijn immers mede-experts van de buurt waarin ze wonen. Bij verandering in de openbare ruimte willen we jongeren betrekken door hun mening te vragen op verschillende media kanalen of door bijvoorbeeld een bevraging te organiseren. We beperken ons niet tot online inspraak, we zoeken de jongeren op op verschillende plaatsen binnen de gemeente en gaan met hen in dialoog over het gebruik en inrichting van de openbare ruimte.
4. Mentaal welzijn
- We voorzien voldoende groepsbindende activiteiten, aansluitend bij de leefwereld van jongeren.
- We zorgen voor een psycholoog van wacht waar men 24u/24u terecht kan, dit aanspreekpunt maken we breed bekend.
- We ondersteunen de Heistse scholen voor een beleid van algemeen welzijn naar hun leerlingen toe door sensibilisering en het invoeren van toegankelijke aanspreekpersonen in elke school.
Meer achtergrondinformatie
Jongeren zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig. Jongeren blijven in contact met elkaar zowel offline als online. Deze contacten zijn belangrijk in hun verdere ontwikkeling. Tijdens de corona crisis, is het een lange tijd niet mogelijk geweest voor hen om elkaar op regelmatige tijdstippen te kunnen zien. Sommige van hen gingen bijvoorbeeld naar hun eerste fuif op hun 18 jaar, de gemiddelde leeftijd hiervoor is 16 jaar. Kortom de corona betekende heel wat beperkingen op ons sociaal leven, waarbij iedereen getroffen werd. Maar voor de jongeren kwam dit eens zo hard binnen, net omdat ze op een leeftijd gekomen zijn, waarop ze het leven beginnen te ontdekken. De gevolgen van deze pauzeknop zijn nog te merken en hebben invloed op het mentaal welzijn van sommige jongeren. Jongeren vinden met elkaar moeilijker een connectie. Wie kunnen ze vertrouwen? We willen ervoor zorgen dat jongeren sneller een connectie vinden met elkaar door op de verschillende ontmoetingsplekken en in de jeugdhuizen, op regelmatige basis ontspannende laagdrempelige activiteiten te voorzien. Deze activiteiten sluiten aan bij de leefwereld van jongeren. Iedereen krijgt ook de mogelijkheid om ideeën te geven of mee een activiteit te organiseren. Dit gebeurt in samenspraak met de jeugdwerker.
De gemeente investeert in de aanwezigheid en toegankelijkheid van psychologen in al de opgerichte jeugdhuizen/ ontmoetingsplekken. Hier maken we de eerste opvang gratis zodat we niemand uit de boot laten vallen. Moeilijke momenten houden zich niet aan uren. Op moeilijke momenten heb je een vangnet nodig, een aanspreekpunt waar je naar kan bellen en waar een professional je te woord staat. Een hulppunt waar je, net als bij een dokter van wacht, ook 's nachts terecht kan indien nodig. Daarom zullen we werken met een psycholoog van wacht waar de Heistenaar 24u/24u terecht kan. We maken dit aanspreekpunt breed bekend.
Jongeren zijn onze toekomst. In ons land krijgt 1 kind op 5 te maken met een psychische kwetsbaarheid. Dit is terug te vinden in het document Code zwart voor mentaal welzijn van het Kinderrechtencommissariaat. Dit zijn duizelingwekkende cijfers en verdient absoluut onze aandacht. De Heistse scholen zijn belangrijke partners inzake preventie en ondersteuning van leerlingen met pschychologische kwetsbaarheid. De gemeente moet de scholen ondersteunen in het voeren van een sterk preventiebeleid en het geven van info en sensibilisering rond het thema alsook mee zorgen voor een goede opleiding van aanspreekpersonen die op alle scholen voldoende aanwezig zijn.