Heist voor vrede
Heist-op-den-Berg is al lang geen geïsoleerde gemeente meer georganiseerd rond de kerktoren. De gemeente maakt deel uit van een geglobaliseerde wereld die grenzen openbreekt. Dat zie je dagelijks in onze economie. Dat zie je dagelijks aan de mensen.
Meer achtergrondinformatie
De rijkdom in de wereld is ongelijk verdeeld. Het is de hoofdoorzaak van de spanningen in de wereld. Spanningen die tot in de kleinste uithoek van de wereld voelbaar zijn.
Wat wij willen
1. Heist voor de vrede
- We willen dat Heist-op-den-Berg, als onderschrijver van het project Mayors for Peace, duidelijk standpunt inneemt voor een wereld vrij van nucleaire wapens en meer vredesinitiatieven steunt.
- We willen dat Heist-op-den-Berg werk maakt van een vredesopvoeding tegen de trend van mondiale oorlogen en militaire interventies in.
- De nucleaire dreiging is vandaag reëel. Heist-op-den-Berg moet een duidelijk standpunt innemen voor een wereld vrij van nucleaire wapens, en net als Ieper, Bonheiden, Leuven, Mechelen … de ICAN Cities Appeal onderschrijven.
Meer achtergrondinformatie
In de mondiale opvoedingscampagnes moet aandacht zijn voor het vredesthema. We maken de inwoners warm voor vredesthema’s. We leggen linken op basis van het oorlogsverleden van Europa in de vorige eeuw met de huidige internationale oorlogspolitiek. Die oorlogspolitiek zorgde de voorbije jaren voor meer onveiligheid, meer terreur en meer ontwortelde mensen. De wapenwedloop wordt erger en erger.
De gemeente kan hier samen met vele anderen een vuist tegen maken. Zo onderschreef Heist-op-den-Berg het initiatief Mayors for Peace dat werd opgezet door de burgemeester van Hiroshima. Dit initiatief pleit voor een volledige afschaffing van nucleaire wapens. Heist is één van de 7500 steden uit meer dan 160 landen die hier aan deelneemt. Het is dan ook logisch dat onze gemeente “Neen!” zegt tegen kernwapens. Zo sturen we een sterk signaal naar onze federale overheid om het VN-Verdrag voor de afschaffing van kernwapens te ondertekenen. 122 landen in de wereld hebben dat al gedaan
We willen dat de gemeente de stelling “geen geld voor oorlog, geld voor onderwijs en solidariteit” als leidraad neemt. Heist-op-den-Berg kan zich daarbij ook inschakelen in de campagne van de vredesbeweging rond kernwapenvrije gemeenten.
In juli 2017 nam de VN het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens aan, dat alle activiteiten met betrekking tot kernwapens verbiedt: het testen, bouwen, financieren en zelfs het dreigen met het gebruik ervan. Nu ondernemen steden en gemeenten actie om hun nationale regeringen aan te sporen zich bij het verdrag aan te sluiten. Het begint met het onderschrijven van de ICAN Cities Appeal. Ook in België hebben meer dan 100 gemeenten zich reeds aangesloten, waaronder Bonheiden, Grobbendonk, Mechelen, Leuven enz. Heist-op-den-Berg moet een duidelijk standpunt innemen voor een wereld vrij van nucleaire wapens en dit ook onderschrijven.
2. Heist-op-den-Berg, solidair met de wereld
- We bouwen de solidariteitsopvoeding via de scholen, vanaf kleuter- en lager onderwijs, verder uit.
- We steunen organisaties die werken rond internationale solidariteit en die de Heistenaren sensibiliseren en organiseren rond Noord-Zuidthema’s.
- We staan erop dat het gemeentebestuur een ethisch financieel beleid voert met zorg voor duurzame ontwikkeling en mensenrechten.
- We bouwen Heist-op-den-Berg verder uit als FairTradeGemeente, met een duurzaam aankoopbeleid en bewustmakingscampagnes.
- We investeren jaarlijks minimum 0,7 procent van de gemeentebegroting in ontwikkelingssamenwerking, voor solidariteit tussen Noord en Zuid.
- We behouden de stedenband met Bergrivier, de gemeente in de Westkaap van Zuid-Afrika.
Meer achtergrondinformatie
In Heist-op-den-Berg zijn verschillende ngo’s, fairtrade- en derdewereldorganisaties actief die de stem vormen van de solidariteit en de band tussen Heist en de rest van de wereld. Zo zijn er bijvoorbeeld de campagnes van 11-11-11 en Broederlijk Delen of de Heistse Oxfam-Wereldwinkel. Daarnaast telt Heist verschillende kleinere organisaties zoals Rewbé, Warme Gloed vzw enz. Dan hebben we nog niet gesproken over spontane en individuele acties van bijvoorbeeld jongeren die inleefreizen maken en over hun ervaringen vertellen. Of mensen die kleine hulpacties opzetten om in het Zuiden te helpen nadat ze op een reis de tekorten in een ontwikkelingsland hebben ervaren. Deze grenzeloze solidariteit verdient het om nog meer door Heist-op-den-Berg te worden ondersteund. Dit gaat verder dan het adviesorgaan Noord-Zuidoverleg.
We vinden dat de gemeente de mondiale solidariteitsopvoeding, die de Noord-Zuidconsulenten en het team ‘Heist in de wereld’ reeds naar het lager- en kleuteronderwijs heeft uitgebouwd, verder moet ondersteunen en uitbreiden.
Heist-op-den-Berg is sinds 5 juni 2018 een FairTradeGemeente en dat is goed. De gemeente moet volop gaan voor een duurzaam aankoopbeleid en daarvoor in de aankoopdienst een beroep doen op experts. Bij de aankoop van bouwmaterialen, werkkledij, meubilair, rollend materieel en andere goederen kan een duurzaamheidstoets worden afgenomen. We willen verdere stappen vooruit zetten in het fairtrade aankoopbeleid en fairtrade promoten. Aan dat aankoopbeleid kan de gemeente een campagne koppelen die mensen bewust maakt van de ongelijke handelsverhoudingen. Het Antwerpse district Borgerhout riep zich uit tot eerste Vlaamse ‘TTIP-vrije gemeente’. Hiermee stuurde ze een sterk signaal over de gevaren van dat internationaal handelsakkoord. Wij willen dit voorbeeld volgen in Heist-op-den-Berg.
Daarnaast willen we dat de gemeente een ethisch financieel beleid ontwikkelt. We willen niet dat de gemeente en de intercommunales waarvan ze deel uitmaakt geld beleggen in bedrijven die bijvoorbeeld chemische wapens produceren en mensenrechten schenden.
Wij vragen een financieel engagement van minimum 0,7 procent van de gemeentebegroting voor internationale solidariteit. Het is het cijfer dat de Verenigde Naties vraagt van de nationale overheden. Zo geeft de gemeente het signaal aan de federale overheid dat het deze internationale verbintenis werkelijk moet waarmaken en 0,7 procent van het nationaal inkomen zal besteden aan ontwikkelingssamenwerking.
De goede stedenband die Heist-op-den-Berg heeft met Bergrivier onderschrijven we als positief. Leren van elkaar over de grenzen heen moeten we vaker doen. We behouden deze stedenband.
3. Werk maken van de 17 Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
- De gemeente Heist-op-den-Berg onderschreef een engagementsverklaring rond de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld door de VN. We willen dat de gemeente er werk van maakt.
Meer achtergrondinformatie
De Verenigde Naties definieerden in 2015 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (in het Engels: Sustainable Development Goals) als doelstellingen voor het overheidsbeleid waar ook ter wereld. De gemeente Heist-op-den-Berg onderschreef een engagementsverklaring rond deze doelstellingen. We willen dat de gemeente er werk van maakt.
Het loont de moeite die op te sommen om duidelijk te maken waarover het gaat:
- Beëindig alle vormen van armoede
- Beëindig honger, zorg voor voedselveiligheid /-zekerheid en promoot duurzame landbouw
- Zorg dragen voor een gezond leven en het welzijn voor alle leeftijden bevorderen
- Inclusief, gelijkwaardig, kwalitatief onderwijs en kansen voor levenslang leren voor iedereen
- Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes
- Toegang tot water en sanitair voor iedereen en duurzaam watergebruik
- Toegang tot betaalbare, betrouwbare, moderne en duurzame energie voor iedereen
- Langdurige, inclusieve en duurzame economische groei, volledige tewerkstelling en waardig werk voor iedereen
- Veerkrachtige/robuuste infrastructuur, inclusieve en duurzame industrialisering en innovatie
- Vermindering van ongelijkheid binnen en tussen de landen
- De huisvesting van de toekomst dient rekening te houden met een groeiende bevolking
- Zorgen voor duurzame consumptie-en productiepatronen
- Dringende maatregelen nemen om de klimaatverandering en de gevolgen ervan te bestrijden
- Bescherming en duurzaam gebruik van de oceanen, zeeën en mariene hulpbronnen voor duurzame ontwikkeling
- Bescherming, herstel en duurzaam gebruik van ecosystemen bevorderen
- Het opbouwen van een inclusieve samenleving voor duurzame ontwikkeling
- De middelen voor de uitvoering versterken en het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling revitaliseren