Democratisch Heist

Hoe zal Heist-op-den-Berg er in de toekomst uitzien? Dat is niet alleen een zaak van de burgemeester en enkele schepenen, maar van ons allemaal. Met bijna 45.000 inwoners behoren we tot de vierde grootste gemeente in de provincie en het is aan ons om mee de richting te bepalen. Inwoners bij het beleid betrekken vergroot de collectieve kennis, ervaring, capaciteit en draagkracht. Inspraak en participatie verbeteren het samenleven. Ze zijn essentieel. Iedereen moet meetellen. Mensen uit alle lagen van de bevolking. Ook zij die in de samenleving doorgaans onzichtbaar blijven, moeten opgezocht, geïnformeerd en betrokken worden. Verkozen politici zijn vertegenwoordigers van het volk. Ze hebben een belangrijk mandaat dat ze in alle ernst moeten opnemen. Om dat te kunnen doen, staan ze best dicht bij de gewone man of vrouw en zijn ze niet gebonden door commerciële belangen.

Wat wij willen

1. Recht op informatie, inspraak en participatie

  • We garanderen de toegang tot het reilen en zeilen van de gemeente voor alle inwoners en informeren openlijk.
  • We organiseren inspraak en participatie met buurt- en informatievergaderingen. Deze zijn niet bedoeld om genomen beslissingen mee te delen, maar om daadwerkelijk te overleggen.
  • We bevragen ernstig en in grote getale de inwoners bij grote en ingrijpende projecten om het draagvlak af te toetsen.
  • We betrekken het middenveld bij het zoeken naar oplossingen. Een sterk ontwikkeld middenveld doet de democratie opleven.

Meer achtergrondinformatie

2. De gemeenteraad als een waar democratisch debatorgaan

  • We herwaarderen de rol van de gemeenteraad. Alle problemen en uitdagingen moeten ter bespreking op tafel liggen.
  • We voorzien tijdens de gemeenteraad ruimte voor vragen en adviezen uit (advies)raden en van burgers. Die moeten daar ook toe uitgenodigd worden.
  • We gaan voor een volledige openbaarheid van bestuur. Geen afspraakjes achter de schermen.
  • We komen onder de mensen, niet om ons gezicht te laten zien en de mensen te sussen, maar om naar hen te luisteren en hen aan te zetten tot actief burgerschap.

Meer achtergrondinformatie