Skip to content

Zwerfvuilactie in de Bergstraat

Zwerfvuilactie in de Bergstraat

Zaterdag 22 september kwam de PVDA in Heist op straat met afvalknijpers en een grijze afvalbak. Sigarettepeuken, blikjes, papiertjes ... in een mum van tijd vulden we een vuilzak. Ondertussen werden voorbijgangers aangesproken over het dure afvalbeleid en verdeelden we flyers met onze eigen voorstellen rond dit thema. 

Een propere gemeente ligt de Heistenaar nauw aan het hart. Dat bleek uit de  Grote Bevraging bij meer dan 500 Heistenaren die de PVDA deed begin januari. Maar liefst 52% van de ondervraagden duidt “Afschaffing vaste kost afvalophaling en gratis toegang tot containerparken in de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil” aan als aan te pakken prioriteit.

Onze actie en de volle vuilzak maakten nogmaals duidelijk dat  een extra bewustmakingscampagnes over het correct sorteren van afval en om sluikstort en zwerfvuil te voorkomen, nodig is. Door statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flessen, zoals dat vandaag voor glazen flessen al bestaat, kan de hoeveelheid zwerfvuil ook drastisch verminderd worden.

De inwoners van Heist doen al veel moeite om afval te sorteren maar eigenaardig genoeg moeten ze daar nog voor betalen ook. 45 € vaste kost voor de grijze bak en als je naar het containerpark gaat moet je ook aan de kassa passeren. Betalen voor de aflevering van afval in het containerpark vinden vele mensen onrechtvaardig en duur. Wij willen die logica volledig omdraaien en van afvalophaling een echte dienstverlening maken. We schaffen de vaste kost voor de grijze en de groene bak af. Groenafval is perfect composteerbaar en moet dus gratis worden opgehaald. Dezelfde logica wordt nu al gevolgd voor papier en pmd. Trouwens is het voor mensen met een tuin soms wel mogelijk om afval te composteren of aan de kippen te geven, maar voor mensen op een appartementje is dat helemaal niet mogelijk. Zij betalen altijd de volle pot.

We willen ook het containerpark opnieuw gratis maken. Mensen die hun afval sorteren en wegbrengen naar het containerpark verdienen een beloning,  vindt de PVDA.  

Lees meer in het gemeenteprogramma over 'Proper Heist'