Skip to content

“Wij willen gewoon ergens zijn.” PVDA Heist gaat praten mét jongeren aan het cultureel centrum.

“Wij willen gewoon ergens zijn.” PVDA Heist gaat praten mét jongeren aan het cultureel centrum.

Op regelmatige basis verschijnen er artikels over overlast veroorzaakt door jongeren aan het cultureel centrum Zwanenberg te Heist-op-den-Berg. De gemeente plaatste meer camera’s, huurde een privé security in, verwijderde banken en maakte publieke plaatsen moeilijker toegankelijk voor mensen die er niet hoeven te zijn. De jongeren zelf werden in deze nooit gehoord. Daarom nam PVDA het heft in eigen handen en ging op woensdagnamiddag praten met de twintig jongeren die achter het cultureel centrum zaten. De linkse partij heeft een plan opgesteld en doorgestuurd naar bevoegd schepen van jeugd David Geert.

sene

Woensdagmiddag gingen twee leden van PVDA Heist-op-den-Berg naar het cultureel centrum om met de jongeren aan het cultureel centrum in dialoog te gaan. Senne Heremans, voorzitter van de linkse partij, ging in gesprek en vroeg hen wat de jongeren vonden van de heisa en het gedrag dat in de kranten wordt geformuleerd. “Het werd een heel constructief gesprek,” zo verklaarde Heremans achteraf. “De jongeren vonden dat het vandalisme niet kan en wilden vooral mee nadenken op welke manier zij hun eigen ruimte kunnen krijgen.” “We zouden graag enkele vuilbakken krijgen en misschien wat bankjes waar we op kunnen zitten, nu zitten we op deze ijzeren trappen en dat doet zeer,” vertelde één van de jongere aan Heremans, “We zitten hier rustig en er komt constant politie voorbij, we voelen ons criminelen terwijl we gewoon samen buiten komen.”

PVDA Heist is niet te spreken over de manier dat de jongeren behandeld worden. “We zien dat jongeren met een beperkt budget zitten. Elke keer op een terras gaan zitten, is voor hen niet haalbaar. Waarom kan de gemeente niet meer in dialoog gaan met de jongeren?”

PVDA Heist ziet een systeem met de zogenaamde pleinpatrons zoals in Antwerpen perfect realiseerbaar voor Heist-op-den-Berg. “We vertrekken van de jongeren zelf als oplossing en zien hen niet als probleem,” zo licht Heremans toe, “één van de jongeren zal dan een contactpersoon zijn en mee nadenken hoe de pleintjes aangenamer en verbeterd kunnen worden.”

PVDA merkt op dat de jongeren zelf ook enthousiast zijn van het idee en ook tevredenheid tonen van de jeugdopbouwwerker. “Hier moeten echt meer middelen naartoe. In plaats van meer Big Brother, overal camera’s en banken weg te halen, moeten we net positief aan de slag samen met de jongeren,” voegt Heremans als afsluiter nog toe.