Skip to content

Stemmen van onderuit: Open brief van Christine

Stemmen van onderuit: Open brief van Christine

Met PVDA Heist-op-den-Berg geven wij het platform aan zij die in het dagelijks debat vaak niet gehoord worden. Deze keer verspreiden wij graag de open brief van Christine Van Caeyzeele uit Hallaar.

Beste schepenen en gemeenteraadsleden,

Sinds dit jaar zijn de voorwaarden voor de mensen met invaliditeit voor het krijgen van een
vrijetijdskaart veranderd. Door de aanpassingen vallen er veel mensen met invaliditeit uit de boot die de kaart echter hard nodig hebben. Ikzelf ben reeds enkele jaren invalide en heb een verhoogde tegemoetkoming. Dit betekent dat ik met een heel beperkt budget moet rondkomen. Toch valt dit jaar mijn recht op een vrijetijdskaart weg. Dit door de voorwaarden rond het spaargeld. Ik voldoe zoals meerdere invaliden aan alle voorwaarden behalve deze van het spaargeld

  1. Verhoogde tegemoetkoming van de ziekenkas!
    Geen probleem, want dat toont aan dat ik een laag inkomen heb en logisch dat je dat nodig hebt voor de aanvraag van deze kaart.

  2. Slechts max één huis als eigendom en met een laag kadastraal inkomen .
    Volledig mee eens.

  3. Max spaargelden als alleenstaande 3.789,51 euro. Ik dacht dat sparen belangrijk was en nodig was zeker in deze moeilijke tijd dus hier ben ik het niet met eens. Ik leef al mijn hele leven op alle mogelijke manieren super zuinig. Verwarming nooit hoger dan 15 graden, eten kopen enkel in de aanbieding , gebruik zoveel als mogelijk regenwater enz. Hierdoor heb ik een spaarpotje kunnen aanleggen. Dit voor noodzakelijke onvoorziene uitgaven. Zoals vervanging van mijn auto die ik gezien mijn beperkte mobiliteit echt nodig heb. Of herstelling van mijn dak bij lekkage enz .

Deze zelfstandigheid van mij wordt echter afgestraft. Ik verlies hierdoor mijn vrijetijdskaart. Dit betekent voor mij nog meer sociaal isolement .
Ik kan niet meer gaan zwemmen alhoewel ik dit echt nodig heb voor mijn spieren. Met vrijetijdskaart koste mij dit 0,90 cent, zonder 4,70 euro . Bioscoop 1.2 euro ipv 6 euro, toneel 2euro ipv 10 euro enz. Een uitstap of cursus via cursuscentrum wordt dan ook 80% duurder.
Zonder deze korting zal ik in deze uitgaven moeten snoeien. Wat ik wel heel jammer vind, maar ik moet prioriteiten stellen. Fantastisch dat jullie het referentiebedrag rond spaargeld veranderd hebben, maar voor mij voldoet dit niet.

Misschien zouden jullie eens kunnen overdenken om het referentiebdrag voor spaargeld af te schaffen en respect te hebben voor mensen hun financiële autonomie en hun gevecht om financiële problemen te voorkomen ipv te genezen.

Van caeyzeele Christine
Spekstraat 39
2220 Hallaar
0496653174