PVDA maakt als eerste partij volledige lijst in Heist-op-den-Berg bekend op succesvolle 'PVDA Zomert'

PVDA maakt als eerste partij volledige lijst in Heist-op-den-Berg bekend op succesvolle 'PVDA Zomert'

19 augustus 2024

Zondagavond maakte PVDA de volledige verkiezingslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend op hun evenement PVDA Zomert. Zo’n 130 geïnteresseerden zakten af naar de parochiezaal van Hallaar om te luisteren naar de bekendmaking van de lijst en de speerpunten van de partij. Op de lijst staan opvallend veel mensen uit de zorg. Niet toevallig, want de linkse partij ondersteunt ook actief de strijd tegen de verhoging van de rusthuisfactuur en voor betere loonvoorwaarden. Speerpunten worden veilige mobiliteit, betaalbaar wonen en verzet tegen armoede. 

In een overvolle parochiezaal te Hallaar stelde lijsttrekker Senne Heremans van PVDA in Heist-op-den-Berg de kandidaten en de speerpunten van de partij voor. PVDA is zo de eerste partij in Heist-op-den-Berg die zijn volledige kandidatenlijst bekend maakt. “Ik ben enorm trots op het team dat we hebben om aan de Heistenaar voor te stellen. We hebben jongeren uit de Chiro en Scouts, uit jeugdhuis de Biekorf en het speelpleinwerk, maar ook ex- Van Hool arbeiders, mensen uit de zorg en leerkrachten.” Op de bekendmaking van de kandidaten kregen Els De Keuster (plaats 3) en Francine Van Looy (plaats 10) het woord om hun getuigenissen te delen. “Achter de vele Heistse gevels vinden soms schrijnende situaties plaats,” zo vertelde De Keuster, “in de thuiszorg moeten we met minder mensen, steeds meer doen.” 

Op de zesde plaats vinden we Elke Dahmlow, jarenlang vrijwilliger bij VZW Den Draai en zelf armoede-ervaringsdeskundige. “PVDA praat niet over mensen in armoede, maar mét mensen in armoede. Ons hoofdpunt rond armoedebeleid is om de armoedetoets in te voeren waardoor bij elke beleidsbeslissing de gevolgen op mensen in armoede wordt afgetoetst. Daarnaast willen we de Heistse middenveldorganisaties actief betrekken bij het beleid” Opvallend, op plaats 20 staat Chiroleider Mert-Ali Cengiz en op plaats 33 zijn vader Önder Cengiz. Bert De Ryck (57), vakbondsafgevaardigde en muzikant uit Hallaar is lijstduwer.

Er kwamen na afloop verschillende vragen uit de zaal. Over het nieuwe administratief centrum beantwoordde Heremans dat ze niet begrijpen dat dit pand maar liefst 21 miljoen euro zal kosten. Dat de bibliotheek ondertussen wordt ondergebracht in een privépand waar de gemeente meer dan 18.000 euro maandelijkse huur voor zal betalen, vindt de partij onverantwoord. Een andere vraag over het verschil tussen PVDA en de andere partijen die ook veel beloven kon Heremans vlot antwoorden: “De ons-kent-ons politiek die op dit moment heerst zorgt voor vergunningen die eigen belang lijken te dienen én voor een beslissing om de eigen zitpenningen naar het maximum te verhogen. Onze praktijk is dat we strijden voor betaalbare woningen, de verenigingen net actief willen ondersteunen en betrekken en dat als ik verkozen ben, ik geen zitpenning in eigen zak zal steken. We gaan voor vernieuwing en vuurwerk in de gemeenteraad.” klonk het enthousiast.


Van links naar rechts: Elke Dahmlow, David Van Peteghem, Bert De Ryck, Frederik Brems, Kim Vanderhaeghen, Lisa De Preter, Sim Lumba Simuchuima, Els De Keuster, Jef Spruyt, Erwin Van Loock, Johan Van den Bergh, Wouter Debois, Bubacarr Marigo, Francine Van  Looy, Amber Bekaert, Indra Vanderlinden, Stefan Van Gompel, Norah De Jonghe, Senne Heremans en Ismat Faizi

1     Senne Heremans                                                 
2     Lisa De Preter
3     Els De Keuster
4     Jef Spruyt
5     Norah De Jonghe
6     Elke Dähmlow
7     Ismat Faizi
8     Ymke Fontyn
9     Wouter Debois
10    Francine Van Looy
11    Joris De Haes
12    Deirdre Chuffart
13    Björn Piscaer
14    Sofie Maho
15    Sim Lumbu Simuchuima
16    Indra Vanderlinden
17    Wim Simon
18    Axelle De Hoef
19    Erwin Van Loock
20    Mert-Ali Cengiz
21    Amber Bekaert
22    Frederik Brems
23    Jessye Ingram
24    Stefan Van Gompel
25    Femke Verschoren
26    David Van Peteghem
27    Kim Vanderhaegen
28    Johan Van den bergh
29    Kristel Van Laerhoven
30    Ludo Bogaerts
31    Bubacar Marigo
32    Hilde Graré
33    Önder Cengiz
34    Vivanne Willems
35    Bert De Ryck