Skip to content

Bert en Jeroen hebben het over de toekomst van PVDA in Heist

Bert en Jeroen hebben het over de toekomst van PVDA in Heist

PVDA Heist-op-den-Berg komt dit jaar op met een nieuwe en jonge lijsttrekker. Jeroen Spruyt, 22 jaar, mikt de komende verkiezingen op een zetel in de gemeenteraad. Hiermee sluit PVDA aan bij haar tradities. Bert De Ryck, de bekende drijvende kracht van PVDA Heist, was ooit (1988) zelf de jongste lijsttrekker. Ook in andere gemeenten trekken jongeren de kop.

De PVDA heeft duidelijk iets met jongeren.

Bert.  Dat klopt. De PVDA is een partij die vooruit kijkt en de jongeren maken de toekomst. In 1988 was ik maar 21 jaar en trok meteen de lijst van de PVDA in Heist-op-den-Berg. De kloof tussen arm en rijk, geweld en oorlogen, de milieuvervuiling. Als jonge mens vind je dat onrechtvaardig en dan wil je daar iets aan doen. Diezelfde drive zie je ook bij de huidige jonge generatie. Ik ben enorm blij  dat we met Jeroen een nieuwe vertegenwoordiger van de jongere generaties hebben.

Jeroen. Ik herken wat Bert zegt en ook vandaag zijn er heel wat problemen. De zaken zijn er niet beter op geworden. De ongelijkheid stijgt, we kennen nog steeds oorlogen en geweld en we hebben te maken met een wereldwijde klimaatproblematiek. Jongeren zitten in een wereld die ze niet zelf geschapen hebben. Ze zeggen dat onze generatie de eerste is die het slechter zal hebben dan onze ouders. Dat pikken we niet. We willen de wereld waarin we terechtkomen zelf mee bepalen. In de traditionele politiek kunnen we niet terecht, want daar wordt meer over ons gepraat dan met ons. Bij PVDA is dat anders.

De PVDA gaat in 2018 vol voor een zetel in de gemeenteraad. Ook dat is nieuw.

Bert. Inderdaad.  We willen Jeroen doen verkiezen en minstens 5% van de stemmen halen. Voor ons best wel een ambitieuze doelstelling. We staan te springen om de andere stem, de sociale stem, in de gemeenteraad te laten horen.

Jeroen. Wij willen de stem van onderuit in de gemeenteraad brengen, de problemen aankaarten en de mensen steunen die elke dag hun nek uitsteken. Neem bijvoorbeeld de stijgende armoede. Bijna 9 procent van de jonge kinderen groeit op in kansarme gezinnen. Meer dan een verdubbeling de laatste 10 jaar. Voor deze gezinnen wordt zelfs een doktersbezoek een probleem. Wanneer dan mensen een wijkgezondheidscentrum willen starten om aan deze noden tegemoet te komen, krijgen ze veel tegenwind uit de politieke wereld. Wij willen net voor zo’n initiatieven opkomen in de gemeenteraad.

Jullie starten met een gemeentedialoog. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Jeroen. Simpel. We gaan meer dan 700 mensen bevragen over wat zij van onze voorstellen vinden. PVDA is een partij die vertrekt van de mensen. We hebben zelf niet de ideale oplossing in pacht maar gaan graag te rade bij de mensen. Trouwens, mensen betrekken is belangrijk, want alleen samen kunnen we dingen veranderen.

Bert. Voor ons zijn democratie en politiek meer dan om de zoveel jaar een bolletje kleuren om daarna dan zoveel jaar te moeten zwijgen. Democratie is iets voor elke dag: elke dag je belangen verdedigen en je nooit laten doen.