Nieuws - PVDA Heist-op-den-Berg

Stem voor een eigen Heistse buslijn

Geschreven door peter allaerts | 20 september 2024

We gaan voor een eigen Heistse buslijn die in twee lussen elke deelgemeente én Heist-centrum verbindt, naar inspiratie van de Buurtbus van Brasschaat of de Ringbus van Leuven.

De dienstverleningen en ontmoetingscentra zijn onder de vorige besturen steeds meer naar het centrum van Heist verplaatst. Dit zorgt ervoor dat alle mensen van groot Heist vaak naar het centrum moeten geraken. Maar ook de deelgemeenten hebben troeven waar mensen vanuit het centrum naartoe moeten geraken. Denk aan de verschillende woonzorgcentra, de goede speelpleinwerking in Hallaar of de toekomstige sporthal in Schriek ...

Het contrast kan niet groter zijn met het verdwijnen van de vele bushaltes. In 2021 bleek dat Heist-op-den-Berg binnen provincie Antwerpen op één na het hardst getroffen werd met de aankondiging dat er maar liefst 53 bushaltes zouden verdwijnen. Dit plan wordt verder doorgevoerd en vanaf 2025 zal zelfs lijn 520 definitief ophouden te bestaan.

Het is tijd voor een ommekeer. Met PVDA gaan we voor verbinding. Daarom gaan we met PVDA voor een eigen Heistse buslijn. We laten ons inspireren door de Buurtbus in Brasschaat of de ringbus van Leuven. In ons uitgewerkt plan dat we naar voren schuiven, houden we rekening met scholen, woonzorgcentra, sport- en cultuur accommodaties en dienstverlening. Vanaf elke deelgemeente zou je op 20 minuten in het centrum geraken. De buslijn zal bestaan uit twee lussen met telkens Heist-centrum en het station als middelpunt.

Volgens De Standaard zijn 9 op de 10 mensen die de bus nemen hiertoe verplicht. Dat komt overeen met wat we horen op straat. Vele Heistenaren geraken in vervoersarmoede. Die trend willen we breken. Samen gaan we voor een ambitieus mobiliteitsplan met een sterk openbaar vervoer als kloppend hart.